309
Kate Morton: Az órásmester lánya
Gősy Gáborné ajánlata

kate-morton-az-orasmester-lanya

Nem magával a házzal, hanem a fénnyel csábította oda Edward a többieket. Tiszta időben a padlás ablakaiból a Temzén túlra, egészen a walesi hegyekig el lehet látni… Így szólt a javaslata: egy egész nyári hónapon át tartó festés, költészet és piknik, történetek, tudomány, találmányok. Mennyei fények. Távol Londontól, távol a kíváncsi szemektől. Nem csoda, hogy a többiek készséggel igent mondtak.

Mindez 1862 nyarán történt, amikor a tehetséges, fiatal, a fény hatásaival kísérletező képzőművészek, festők és fotóművészek modelljeikkel együtt elvonultak egy csendes udvarházba, az angliai Birchwood falu mellé. A Bíbor Testvériség néven működő művészcsoportot Edward Radcliffe hívta meg a gyerekkori emlékek miatt megvásárolt birtokra. A vidéki alkotótábor nyugodt idilljét azonban félbeszakította egy gyilkosság. Egyúttal eltűnt egy értékes gyémántnyakék, amelyet a korabeli nyomozás megállapítása szerint a tettes vitt magával.

Másfél évszázaddal később, 2017-ben egy londoni levéltáros, Elodie Winslow az általa gondozott hagyatékban rábukkan egy Viktória-kori ruhát viselő nő fényképére, valamint egy művész vázlatfüzetére. A füzetben talál egy, a saját gyerekkora meséiből ismerős kéttornyú, nyolckéményű kastélyt erdővel és folyóval, valamint napos-holdas szélkakassal a tetején. Kíváncsiságtól hajtva nyomozni kezd, és kiderül, hogy a mesebeli kastély a valóságban is létezik. Honnan ismerhette édesanyja az udvarházat? Madárka, a ház szelleme fokozatosan árulja el titkait, miközben térben és időben sok szereplőt ismerhetünk meg, akik az eltelt 150 évben valamilyen módon kötődtek a ház történetéhez, amely a jelenkorban múzeumként működik.

Kate Morton izgalmas, több szálon futó, fordulatos regényt nehéz letenni.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.08.16