266
Lackfi János: Belvárosi gyümölcsök
Galambos Krisztina ajánlata

lackfi-janos-belvarosi-gyumolcsok

Eper bácsi, a meg nem értett festőművész, Dinnye bácsi, az örök házmester. Torma kisasszony, a migrénes fiatalasszony, Mák, egyetemista, Ribizli, magányos kislány. Kik is ők? Ők a Belvárosi gyümölcsök, egy átlagos belvárosi bérház lakói. Mi vagyunk, gyerekek és felnőttek, vidámak és szomorúak – ahogy Lackfi János látja.

Ahogy az egy lakóközösségben lenni szokott, változatosak a lakók, szinte mindenkinek akad némi rigolyája. Találkozhatunk félelemmel, veszekedéssel, sírással, emlékezéssel, szeretettel, gonoszsággal, halállal, hajnali zajjal, bezártsággal, ébredező élettel. Ahogy haladunk az olvasással, sorban megismerhetünk minden lakót, s megtudhatjuk, ki kihez tartozik házastársként, gyerekként vagy éppen testvérként. Már a szösszenetek címe is jellemzi azt, akiről szólni fog, mert a legmeghatározóbb tulajdonság lett kiemelve. Lehet megdöbbenni, haragudni, mosolyogni, elborzadni, s legfőképpen elgondolkodni.

A témát a szokásos Lackfi-humor enyhíti, ennek ellenére inkább felső tagozatos gyerekeknek ajánljuk a hangoskönyvet, melyen a szerző és Pogány Judit tolmácsolásában hallhatók a prózaversek.

Tartalom:
01. A művész
02. Az ideges 
03. A tejivó 
04. A bárdolatlan
05. A gyógyító
06. A dédelgető
07. Az elfoglalt
08. A vakmerő
09. A bölcs
10. Az erős
11. Az ezermester
12. A gondoskodó 
13. A kelekótya 
14. A fejfájós 
15. A hétalvó 
16. A tanácstalan
17. A magányos
18. A síró 
19. A röhögő 
20. A pontos 
21. A lábfelelős
22. Az örökmozgó 
23. Az álmodozó 

Előadja: Pogány Judit, Lackfi János
Teljes játékidő: 52 perc
Formátum: audio

Megtekintés az Online Katalógusban

2022.08.05