297
Emily Giffin: Szívügyek
Sulyok Attiláné ajánlata

emily-giffin-szivugyek

A Szívügyeket Emily Giffin egyik legjobb regényének tartják, könyvei rendszeresen felkerülnek a New York Times bestsellerlistájára, egyikből film is készült.

Életünk pillanatok sokaságából áll, amelyek bárkivel megeshetnek. Ezek visszahozhatatlanok, és ami megtörtént, nem lehet semmissé tenni. Különösen igaz ez egy balesetre, leginkább akkor, ha maradandó károsodást szenved benne valaki. Ez a valaki a regényben egy kisfiú, aki hatévesen beleesett a tűzbe egy szülinapon, és csúnyán megégett. Gyógyulását a legkiválóbb plasztikai sebésznek köszönheti, aki a sérült, balesetet szenvedett gyerekekre specializálódott, ráadásul még jóképű is.

Tessa házasságát irigyli mindenki a környéken, bár ő nem ugyanúgy érzi. Az amerikai anyák mindennapjait éli, de gyakran egyedül van, mert férjét mindig a legrosszabbkor hívják be a kórházba. Mint amikor a hetedik házassági évfordulójukat ünneplik egy étteremben. Férje, Nick a hivatása rabja, munkamániás, de sok balesetet szenvedett kisfiú megmentője, aki nagyon jól ért a gyerekek nyelvén. A másik nő egy szeretetre éhes lányanya. A kisfia soha nem ismerhette meg az édesapját, ezért kimondhatatlanul vágyik egy apára, akit az orvosában vél megtalálni. Valerie élete teljesen megváltozik, mert az orvos nemcsak kisfiát, hanem őt is szárnyai alá veszi. Ezen az éjszakán örökre összefonódik a két nő sorsa.

Párhuzamosan fut a két nő története, mely egy férfi körül forog. Ki kerül ki győztesen ebből a küzdelemből, a szerelmi háromszögből? Sorsdöntő mozzanat, amikor találkozik a két nő. Tessa sokat vívódik azon, helyes döntés volt-e feladni a munkáját a gyerekek miatt, amit annyira szeretett. Kevésbé értékesnek érzi magát a hétköznapi taposómalomban, depresszióba süllyed. Már nem az az érdekes nő, akibe férje beleszeretett. Jelentéktelen, lényegtelen dolgokból nagy ügyeket csinál. Ezzel ő is hozzájárul ahhoz, hogy férjét másik nő karjába taszítja. Érdemes-e mindent kockára tenni? Létezik-e helyes megoldás ebben a helyzetben? Valaki mindenképp sérül, bár az idő minden sebet begyógyít.

Kinek kell lemondani a szeretett férfiról? Hogyan dönt az édesapa? A családját vagy egy másik életet választ? A bonyolult helyzetek magukban rejtik a lebukás veszélyét. Mi jobb, az őszinte megbánás vagy az elhallgatás? Meg lehet-e bocsátani a félrelépést, ha bevallja és megbánja a férj? Megérdemel-e még egy esélyt az a férfi, akit éveken át a világon a legjobban szerettünk? Olyan lesz-e minden, mint előtte? Lehet-e ugyanolyan, vagy fejlődik a kapcsolat ezáltal?

Minden házasságban vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, melyeken túl kell lenni. Mindig két emberen múlik, hogy működjön, hogy tönkremenjen vagy rendbe hozzák. A kapcsolat ápolására folyamatosan szükség van, ezért mindkét félnek tennie kell. Rengeteg példa van előttünk, jó és rossz példák egyaránt. Érdemes elgondolkodni, biztos jobb lesz az új kapcsolat? Először a rózsaszín ködtől nem lát az ember, de később kinyílik a szeme, és sok mindent másképp érez. Úgy gondolom, feltétlenül el kellene olvasni mindazoknak, akik válaszút elé érkeznek, és váláson gondolkodnak több gyerekkel. Hátha jobban átgondolják tetteik súlyát és következményeit. Azonban izgalmasabb lett volna a történet, ha a két nő mellett Nick is gyakrabban megjelenik, és megtudhattuk volna, ő hogyan látja, hogyan éli meg az eseményeket.

A regény borítója megtévesztő, mert úgy tűnik, mintha az arab világban játszódna, pedig arról szó sincs. Nagyon könnyed, olvasmányos a könyv stílusa, ezért olvasásra ajánlom azoknak, akik szeretik a romantikus, érzelmekre ható történeteket.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.07.26