314
Ranschburg Jenő: Szülők könyve
Márné Tóth Krisztina ajánlata

ranschburg-jeno-szulok-konyve

Ranschburg Jenő, az ismert gyermekpszichológus Szülők könyve című kötete szülőknek és leendő szülőknek szól, akik átérzik a felelősséget, amit a szülői szerepkör jelent, és arra törekednek, hogy gyermeküket értelmesen, előítéletek nélkül neveljék. Főbb témakörök: a gondolattól a megvalósulásig, a születés utáni időszak: csecsemőkor, majd a kisgyermekkortól az iskolakezdésig. A könyv részletesen ismerteti az egyes időszakok problémáit és megoldásait, mindvégig hallatlan aggódással a kiszolgáltatott élőlénnyel: a magzattal, csecsemővel, ill. kisgyermekkel.

Nevelési hibát kétféle okból követhet el a szülő: saját jellemhibájából adódóan, vagy egyszerűen tudatlanságból – azért, mert téves vagy hiányos információkkal rendelkezik arról, hogyan kell megoldania a problémákat, melyek a családi élet elkerülhetetlen kísérői.

A felhalmozott tapasztalatok és kutatási eredmények összefoglalásával azonban lehetőséget adunk – és kell is adnunk – a szülőnek ahhoz, hogy elsajátítsa mindazt, amit a gyermeknevelés nehéz és felelősségteljes munkájához feltétlenül tudnia kell. Miért gondoljuk, hogy az a biológiai érettség, amely a szülővé válás nélkülözhetetlen előfeltétele, nyomban gyermeknevelésre is alkalmassá teszi az embert?

A gyermek viselkedésében minden kétséget kizáróan ott van a környezet hatása: a felnőttek, mindenekelőtt a szülők világképe, életfelfogása, nevelési módszerei, melyek a kívánt – vagy éppen azzal ellentétes – irányban, de mindenképpen formálják, alakítják a személyiséget.

Nem Messiás-é minden újszülött? – kérdi Madách Az ember tragédiájában. – Fénylő csillag, mely feltűnt a családban? E könyvvel segítséget szeretnék nyújtani ahhoz, hogy a sok, szeretettel és reménységgel várt újszülöttből – mely feltűnt a családban – egészséges, becsületes és harmonikus ember váljék.

Előadja: Ranschburg Jenő
Teljes játékidő: 3 óra 22 perc
Formátum: 3 audio CD


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.07.22