681
Kiss Borbála Krisztina, Vajk Ádám (szerk.): Sopron, Szent Mihály templom
Antaliné Hujter Szilvia ajánlata

/kiss-borbala-vajk-adam-sopron-szent-mihaly-templom

Sopron ősi plébániatemploma 2018-2020 között teljes körű külső és belső rekonstrukción esett át. A megszépült templomot mutatja be jelen kötet, mely a Soproni Szentlélek és Szt. Mihály Római Katolikus Plébánia kiadásában jelent meg 2021-ben. A Kelemen István által írt templomtörténetet Kulcsár Géza fotóművész képeivel, továbbá a Szt. Mihály-templom helyreállításában részt vett restaurátorok beszámolóival és dokumentáló képeivel sajtó alá rendezte és szerkesztette Kiss Borbála Krisztina és Vajk Ádám.

A kötet első részében Kelemen István történész a legfrissebb kutatások alapján ismerteti a Szent Mihály-dombon található, Magyarország egyik legnagyobb méretű gótikus templomának építéstörténetét. A Szent Mihály templom eredete a 11. századra nyúlik vissza, első írásos említése 1278-ból való. A hatvan oldalas tanulmány – közel 350 hivatkozással, korabeli dokumentumokkal, tervrajzokkal – végigköveti az évszázadok során végzett átépítéseket, felújításokat.

A kötet második részében, a templom kalauzában Kulcsár Géza fotóművész képei segítségével csodálkozhatunk rá a templom szépségeire, rejtett részleteire. A restaurálás folyamatába is betekintést nyerhetünk, rendszerint a restaurátorok által készített felvételeknek köszönhetően.

A látványos, igényes kötet egyszerre mutatja be a megújult emblematikus soproni épület történetét, szépségét és a felújításban részt vevő szakemberek szakszerű munkáját.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.06.28