436
David Gale élete
Légrádi Szilvia ajánlata

david-gale-elete

A David Gale élete egy 2003-ban bemutatott amerikai filmdráma, melyet Alan Parker rendezett. A történet középpontjában David Gale (a kétszeres Oscar-díjas Kevin Spacey) áll, egy köztiszteletnek örvendő filozófia professzor, akit halálra ítélnek kolléganője, Constance (Laura Linney) megerőszakolásáért és meggyilkolásáért. A sors furcsa fintora, hogy David és Constance barátokként, egész életükben a halálbüntetés ellen küzdöttek, felvonulásokat szerveztek, tüntettek.

David hosszú évek óta van halálsoron, és ez idő alatt senkivel nem volt hajlandó beszélni a történtekről, egészen az utolsó hétig. A kivégzése előtt három nappal megnevez egy újságírónőt Bitsey Bloom (az Oscar-díjas Kate Winslet) személyében, akinek hajlandó interjút adni, és elmesélni élete történetét. Bloom készségesen hallgatja David visszaemlékezéseit: ahogy egy szexuális zaklatási ügy derékba törte egyetemi karrierjét, és innentől kezdve a professzor lába alól kicsúszott a talaj. Felfüggesztették a munkahelyén, a felesége elhagyta, és a kisfiát sem láthatta. David inni kezdett, és kilátástalanságba fordult át az élete. Részletesen megismerhetjük a férfi és Constance kapcsolatát is, ami miatt még inkább felvetődik a kérdés, hogy mi vezethetett az állítólagos gyilkossághoz, amit David mindvégig tagad.

Ahogy az újságírónő egyre többet tud meg Gale által, és maga is elkezd nyomozni a férfi instrukciói alapján, rájön, hogy valószínűleg egy teljesen ártatlan embert akarnak kivégezni. De vajon lesz-e elég ideje, hogy ezt bebizonyítsa a kivégzés időpontja előtt? Alan Parker egy nagyon nehéz kérdést, a halálbüntetés témáját dolgozza fel ebben a filmben. Az Egyesült Államokban a mai napig központi vitatéma, amit az is bizonyít, hogy államonként eltérő, hogy alkalmazható-e ez a büntetési forma vagy sem. A David Gale élete rendkívül megrázó, elgondolkodtató alkotás. A pergő és fordulatos cselekmény mindvégig lebilincseli a nézőt, a film vége pedig egy hatalmas csattanót tartogat számunkra.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.06.24