374
Vizsy Ferenc: Ablak a világra
Szabados Éva ajánlata

vizsy-ferenc-ablak-a-vilagra

Valódi sorsnyomatokkal találkozhat az olvasó Vizsy Ferenc Ablak a világra című könyvében. A kötetben 64 interjúalany szerepel, amelynek ötlete „a pandémiával kezdődött, amikor az élet más síkra helyeződött”. Az újságíró szerző kilencedik könyvének középpontjába az „Embert” helyezte: szerette volna megmutatni, mennyire sokfélék vagyunk, sokféle értékekkel. Ezért megszólaltatott zenészt, pedagógust, újságírót, művészt, orvost, könyvtárost, vállalkozót, sportolót, muzeológust, tudóst, vasutast és még egy 40 milliós hitellel magára maradt kétgyermekes édesanyát is. Ismert emberek ismeretlen történeteit szintén tartalmazza a kötet, közelebbről megismerkedhetünk például Toldy Máriával, dr. Kandász Andreával és Zalatnay Saroltával.

Vizsy Ferenc 1953-ban született Karcagon többgenerációs vasutas család gyermekeként. Általános iskoláit Gelsén, Gyömörén, Kunmadarason és Kisújszálláson végezte. A szolnoki Tiszaparti Gimnáziumban kémia-fizika tagozaton érettségizett. A Budapesti Műszaki Egyetemen 1977-ben közlekedésmérnöki és műszaki tanári oklevelet, majd 2003-ban minőségbiztosítási szakmérnöki abszolutóriumot szerzett. 1977-től 2005-ig a Magyar Államvasutak alkalmazottja volt: üzemmérnöki, vasútigazgatói, logisztikai igazgatói és főigazgatói beosztásokban dolgozott.

1972 és 1976 között A Jövő Mérnöke című lap újságírója volt. 2005-től végzett újságíróként hivatásszerűen foglalkozik ezzel a szakmával. Több lap külsős újságírója, de belekóstolt a szerkesztői, főszerkesztői munkába is. Versei és novellái 1975-től látnak napvilágot különböző lapokban. Legújabb könyvén kívül eddig 5 kötetet és egy mesejátékok jegyez a neve alatt.

Az Ablak a világra kötetéről ezt vallja: „Minden egyes írás egy-egy találkozás: történések, értékek és emlékek, vélemények és gondolatok, igaz mesék sorról sorra. Hiszem, hogy minden új ismeret új tudást ad és új lehetőséget teremt a számunka, és így leszünk mi egyre gazdagabbak.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.06.21