268
Szerelemsziget
Tolnai Gáborné ajánlata

szerelemsziget

Az Adrián fekszik egy gyönyörű horvát szigetecske, a Galešnjak, amely különleges, szív alakú formájáról ismert. A varázslatos helyszín a nyaraló párok kedvelt úti célja. Itt vakációzik a bosnyák macsó, Grebo (Ermin Bravo) és terhes felesége, a francia Liliane (Ariane Labed). Az idilli üdülés azonban hamarosan bonyodalmakat szül, amikor egy este a pár találkozik a csábító Florával (Ada Condeescu). A nappal búvároktató, esténként pedig előadóművész lány azonnal elcsavarja Grebo fejét. A férj mit sem sejt arról, hogy feleségének is közös múltja van a vonzó nővel, méghozzá nem is akármilyen! A szerelem szigetén a sokáig rejtegetett titkok előbb-utóbb felszínre kerülnek...

Ha kell jó reklám a horvát tengerpartnak, akkor ez az. Az Adrián fekvő gyönyörű kis sziget, a Galešnjak olyan szép, hogy az már giccs. A bosnyák Jasmila Žbanić jóval komolyabb munkái – Szerelmem, Szarajevó, Úton – után egy könnyedebb darabbal állt elő, amelynek legfőbb vonzereje a gyönyörű szigeten kívül a szintén mutatós francia-görög színésznő, Ariane Labed, és az elnyűhetetlen Franco Nero is feltűnik.

I can feel it everywhere / Blowing with the wind of change”-énekelte 1990-ben a Scorpions az azóta klasszikussá vált Wind of Change című dalában. De a változások nem csak 25 évvel ezelőtt akadtak, és nem csak konkrét politikai rendszerek cserélődnek fel, alakulnak át. Az emberi kapcsolatok és az ezekről alkotott erkölcsi megítélések is folyamatos változásban vannak. Ezeket a folyamatokat mutatja be a Szerelemsziget, amelyben többször felcsendül a Scorpions világhírű száma, ezzel szinte a néző szájába rágva, hogy már a változás szele fúj.

A vígjáték minden filmkockáján érezzük a boldogságot, az élet apró szépségeinek szeretetét. A Franco Nero által alakított Polesni úrnak igazából nincs szerepe a film történetének alakításában, időnként feltűnik, és mond valami kedveset és szeretetre méltót, divatos szóval valami pozitívat. Szavai nem közhelyes bölcselkedések, hanem az élet „apró kis csodáira” mutatnak rá. A gyönyörű sziget, a gondtalan nyaralás pillanati által a néző is átérzi a létezés minden örömét. Ez a pozitív életérzés a film legnagyobb erénye, persze a szórakoztatás mellett.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.06.03