591
Baksa Péter: Tudomány, ismeretterjesztés, ''kiművelt emberfők''
Antaliné Hujter Szilvia ajánlata

baksa-peter-tudomany-ismeretterjesztes-kimuvelt-emberfok

A járvány miatt megkésve, a 2022-ben megrendezett évfordulós ünnepségen mutatták be a TIT Pannon Egyesület által kiadott kötetet, melyet Baksa Péter nyugalmazott győri magyar tanár neve jegyez. A szerző az elmúlt évtizedekben maga is több helyismereti témájú könyvet és számos ismeretterjesztő előadást tartott.

A kötet elején rövid tanulmányban tekintette át az országos- és a győri ismeretterjesztés történetét, vette számba az ezzel foglalkozó szervezeteket. 1870-ben alapították meg Győrben az első, kifejezetten tudományos ismeretterjesztésre létrehozott társulatot, az Ismeretterjesztő Egyletet, Karika Antal és dr. Kovács Pál kezdeményezésére. A későbbiekben több szervezet vállalta fel a tudás terjesztését, például az 1908-ban alapított és 40 éven át működő Kisfaludy Irodalmi Kör, vagy a Bencés Szabadegyetem 1921-től. A Természet- és Társadalomtudományi Ismeretterjesztő Társulat (TTIT) 1953-ban alakult, mely Tudományos Ismereterjesztő Társulat (TIT) néven működött 1958-tól. A tanulmány rávilágít, hogy a különböző történelmi korszakokban az ismeretterjesztés más-más területekre fókuszált, a 19. században például még az anyanyelv, a tudomány és ismereterjesztés hármassága érvényesült.

A bevezető tanulmány után Magyar Orvosok és Természetvizsgálók megyei vándorgyűléseiről olvashatunk. A következő fejezet győri tudós ismeretterjesztőket mutatja be, így Jedlik Ányost, Czuczor Gergelyt Horváth Árpádot is. Összegyűjtötte a szerző a Győrhöz és a Győr, Moson, Sopron megyéhez kötődő akadémikusokat is. A kötet végén Baksa Péter ismeretterjesztő programjainak listája szerepel, a témák zöme Győr és térségéhez kapcsolódik és irodalmi témákat érint. A könyvet Szabó Béla fotóművész, a TIT Pannon Egyesület jelenlegi elnökének fekete-fehér fotói illusztrálják.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.05.31