352
Winston Graham: A Poldark család 1. - Ross Poldark
Németh-Nyerges Edina ajánlata

winston-graham-a-poldark-csalad-1-ross-poldark

Winston Graham angol író nevét kevesen ismerik. A szerző leghíresebb műve a Marnie című regény, amit Alfred Hitchcock adaptált a nagyvászonra. Írói munkásságát 2015-ben kezdték újra felfedezni, miután a BBC bemutatta a Poldark című, 12 kötetből álló családregényéből készült sorozatot.

A könyvsorozat első kötetében Ross Poldark hazatér az amerikai függetlenségi háborúból cornwalli birtokára. Az örömteli viszontlátás azonban elmarad: édesapja elhunyt, amíg távol volt; a nő, akit szeretett, unokatestvérének a menyasszonya lett. A hajdan virágzó vidék elszegényedett, mivel a környékbeli rézbányákat bezárták vagy leépítették. Poldark ennek ellenére úgy dönt, hogy megnyitja a régi családi bányákat. Eközben botrányos körülmények között a házához fogad egy cselédlányt, így a környékbeliek pletykáiban is előkelő helyet kap személye, ő azonban mit sem törődve mindezzel rendületlenül dolgozik azon, hogy a bányái újra beinduljanak.

A könyv különlegességét a helyszínek adják: Graham leírásainak köszönhetően tökéletesen látjuk magunk előtt a vadregényes, tengerparti Cornwallt, illetve a bányákat, amelyek működését jobban megismerhetjük. A fordulatos történet a Poldark család mellett a bányászok viszontagságos életébe is betekintést nyújt, akik sokszor nyomorúságos körülmények között élnek, és éhbérért végzik a veszélyes és nehéz bányászmunkát. Graham kiváló írói érzékéről tesz tanúbizonyságot, hogy karakterei hús-vér emberek és a hibáik ellenére is szerethetőek maradnak.

A könyvet mindenkinek ajánlom, aki szereti a Downton Abbey és a Büszkeség és balítélet típusú történeteket.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.05.31