298
Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi
Gősy Gáborné ajánlata

astrid-lindgren-harisnyas-pippi

Harisnyás Pippi nem hétköznapi kislány. Kilencéves létére egyedül él a Kutyavillának nevezett rozoga házban egy majommal és egy lóval. A szomszédban lakó gyerekek, Tomi és Annika a barátai, akikkel sok kalandot élnek át. A vörös hajú, szeplős kislány nevét furcsa öltözetéről kapta: kanárisárga szoknyájához jobb lábán fekete, bal lábán sárga-fekete csíkos hosszú szárú harisnyát hord. A cipője pedig több számmal nagyobb a kelleténél.

Furcsa kinézete ellenére Pippi barátságos és jószívű kislány, szeret másokat megajándékozni. Önállóan képes ellátni magát, tud mosni és főzni. Rendkívül erős, a cirkuszi erőművészt is lepipálja súlyemelésben. Ezenkívül okos is, túljár a rablók eszén és megvédi a tulajdonát. Bátorságát és ügyességét mutatja meg, amikor kiment két gyereket egy magas, égő házból. Mellette nem lehet unatkozni, mindig kieszel valami érdekes programot. A felnőttek időnként szeretnék gyermekotthonban elhelyezni, de Pippi ellenáll, tud vigyázni magára. A sok jó tulajdonsága mellett eléggé füllentős a kislány, ezért sokan el sem hiszik neki az apukájáról szóló történetet, miszerint ő egy négerek lakta sziget királya. A könyv végére kiderül, ezzel kapcsolatban igazat mondott-e? Addig is, míg apukája megérkezik, a nyári szünet Pippivel vidáman és izgalmasan telik.

8-12 éves gyerekeknek ajánlom a könyvet. Ha nem volt elég a kalandokból, olvasd el a folytatásait is: Harisnyás Pippi hajóra száll, Harisnyás Pippi a Déltengeren, Mellettünk lakik Harisnyás Pippi és Pippi a Komlókertben címmel.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.05.24