275
Gemma Elwin Harris (összeáll.): Az univerzum, a tehenek meg minden
Berecz-Linnert Éva ajánlata

gemma-elwin-harris-az-univerzum-a-tehenek-meg-minden

Biztosan minden szülő fel tud idézni legalább egy, de valószínűleg inkább több tucat olyan alkalmat, amikor gyermeke zavarba ejtő, megdöbbentő, vagy egyszerűen csak váratlan kérdést tett fel. A kicsik (és a kicsit nagyobbak is) nagyon pontosan tudnak ráérezni és rákérdezni olyan dolgokra, melyek a felnőttek fejében meg sem fordulnak. Például, hogy miért nedves a víz, miért van ormánya az elefántnak, vagy hogyan néznénk ki, ha nem lenne csontvázunk? Jó eséllyel ha valaha tudtuk is – legalább részben – a válaszokat, tudományos pontossággal biztosan nem tudjuk elmagyarázni a kíváncsi apróságoknak ezeket a fontos problémákat.

A kötet szerkesztője, Gemma Elwin Harris tíz általános iskola segítségével több ezer 4-12 éves gyermeket kérdezett arról, hogy mire kíváncsiak a leginkább. A legérdekesebbeket továbbította az adott témák szakértőinek, akik tudományosan, őszintén, humorosan és egyszerű nyelvezettel válaszolták meg azokat. A szakértők között természettudósok, filozófusok, írók, sportolók, űrkutatók, de még színészek, filmesek és komikusok is szerepelnek. Mennyi de mennyi érdekesség!

A könyv összesen 114 kérdést és választ tartalmaz, különlegessége, hogy minden kérdéshez három témát rendel, amelyekből a kötet végén tárgymutató is készült. Valóban olyan, mint egy tudományos szakkönyv. A szövegeket Mayer Tamás tréfás illusztrációi színesítik.

Szóval ha legközelebb felmerül csemeténkben a kérdés, hogy ehetőek-e a kukacok, vagy hogy fel tudnának-e szállni a tehenek az űrbe, csak vegyük elő ezt a könyvet. Garantáltan érdekes olvasmány  (nem csak) iskolás gyermekeknek!


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.05.17