350
Kőhalmi Zoltán: Az utolsó 450 év
Berecz-Linnert Éva ajánlata

kohalmi-zoltan-az-utolso-450-ev

Aki hallgatja a Rádiókabaré vagy a Kabaréklub műsorait, annak bizonyára nem ismeretlen Kőhalmi Zoltán neve. A szentesi születésű humorista építészmérnök-hallgatóként a Magyar Rádió 1998-as Humorfesztiváljának győztese lett szerző kategóriában. A 2000-es évektől hazánkban is egyre népszerűbb stand up comedy műfajában előadóként is sikerrel próbálta ki magát, manapság a Dumaszínház és a Showder Klub állandó fellépője. 2009-ben a Magyar Rádió díját, a humorművészet kimagasló képviselőinek adományozható Karinthy-gyűrűt is megkapta.

Első regénye, A ​férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit, avagy 101 hulla Dramfjordban a krimi műfajának paródiája, amely a skandináv bűnügyi regények jellemző elemeit fogja össze és figurázza ki. 2021-ben megjelent új kötete, Az utolsó 450 év, műfaját tekintve inkább sci-fi, sőt utópiának is lehetne nevezni, hiszen az emberiség utolsó évszázadaiba kalauzolja az olvasót. De legelőször a múltba tesz egy rövid kitekintést. Az egysejtű moszat és a páncélos ostoros szerelme túléli a dinoszauruszok kihalását, így kőolajszármezékként járulhatnak hozzá a történet főhősének megszületéséhez. A történet főszereplője ugyanis egy macimézes flakon és a hozzá tartozó kupak (és ez nem vicc).

A Maci anyaga egyszerű halandóknak műanyag volt, jól informáltaknak PET, csomagolóipari mérnököknek polietilén-tereftalát, Kerek fején kalapként ült a citromsárga, fordított tölcsérre emlékeztető Kupak. (Mérnököknek belső záróperemes, bordázott palástú, csőrös polipropilén záróelem.)

A Maci megszületése, megvásárlása és kukába kerülése viszonylag gyorsan, néhány hónap alatt zajlik le. Ám a lebomlása kb. 450 évig tart. Ezek alatt az évszázadok alatt a Maci és a Kupak lélegzetelállító kalandokat, drámákat és életveszélyes helyzeteket él át a Pusztazámori Szemétlerakótól egészen a Holdig. A szerző most is felvonultatja a műfaj jellemző elemeit: olvashatunk robotokról, űrhajókról, időutazásról és egészen elképesztő, utópikus társadalmakról. Megismerhetjük az öko- és klimatudatos gondolkodást, a hulladék és a műsalak kezelési problémáinak pedig olyan megoldási kísérleteit tárja elénk, hogy képzelőerejétől tátva marad a szánk. A végkifejlett pedig némileg agyamentebb, de mindenképpen pozitívabb annál, mint amit tudósaink jelenleg vizionálnak a jövőről.

Kőhalmi Zoltán könyve az abszurd humor és a társadalomparódia egy egészen rendhagyó egyvelege. Humoristaként mindig is erénye volt az intelligens szórakoztatás némi természettudományos érdeklődéssel fűszerezve, ebben a regényben pedig szinte sziporkázik. Rendkívüli történetmesélési és fordulatalkotási képessége annyira izgalmassá teszi a történetet, hogy az olvasó ne tudja letenni. Nem kritizál, nem kioktat, de a humor mögé rejtve a XXI. (vagy éppen XXII., XXIII., XXIV., illetve a XXV.) század fontos problémáiról és kihívásairól értekezik, például a klímakatasztrófáról, a tudomány és technológia fejlődéséről, vagy a hulladék újrahasznosításának kérdésköréről.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.05.03