389
Pió Márta: Titkok és történetek – Egy mázlista riporter naplójából
Vargáné Blága Borbála ajánlata

pio-marta-titkok-es-tortenetek

Egy győri tudósító pályafutásának nem mindennapi élményeit tartalmazza a kötet hazai és külföldi történelmi eseményekről, sokak számára csupán a televízióból ismert közszereplőkről.

Pió Márta a középiskoláig Győrben tanult, Pécsett szerzett magyar-angol szakos diplomát, ezután elvégezte a Bálint György Újságíró Akadémiát (1980-1981). Dolgozott a Kisalföldnél (1977-1987), majd az MTV Híradó győri szerkesztőségvezetője lett (1987-1997). Jelen volt a Győri Balett felemelkedésénél, minden turnéjukra magukkal vitték. A Welcolm to Hungary angol nyelvű gazdasági magazin felelős szerkesztőjeként a tengerentúlról is készített riportokat. A Stratégiakutató Intézet kommunikációs igazgatója (2000-2002), 2004-től saját stúdiót alapított, melyben dokumentum- és riportfilmeket készített, médiamenedzserként működött. Emellett a Győri Múzsa színházi-kulturális magazin főszerkesztője volt, a Nyugat-Magyarországi Egyetem vendégtanára, a Széchenyi István Egyetem államvizsga bizottságának elnöke, tagja. A Győri Filharmonikus Zenekar és az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusának összefogásával több mint tíz éve zajló Kantharosz Gála egyik alapítója.

Munkásságát a Magyar Televízió Nívódíjával (1990), a Magyar Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága Nívódíjával (1997), Győr városért ezüst emlékéremmel (2000), Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért díj sajtó tagozatával (2002) jutalmazták.

A győri szerkesztő-riporternő a pályafutása során megélt, de a Híradóba be nem került kuriózumokat osztja meg az olvasókkal, számos helyi vonatkozással. A teljesség igénye nélkül szemelgetve a nagyon vegyes témákat felvonultató könyvből: történetek a Győri Balett kezdeteiről, tamil menekültekről Győr határában, a Finn-Magyar Baráti Társaság és a győri Vaskakas Bábszínház kapcsolatáról, a vasfüggöny lehullásáról, Szlovákia megalakulásáról, rendszerváltásról, uniós csatlakozásról. Szerepelnek interjúk, beszélgetések, sztorik (Pozsgay Imre, Markó Iván, Jirí Menzel, Kányádi Sándor, Habsburg Ottó, Angela Merkel, Torgyán József stb.), feleleveníti a sok hírességet (Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Norman Mailer stb.) felvonultató moszkvai Békefórum lélegzetelállító benyomásait, a Győri Filharmonikusok és Giovanni Morricone közös turnéjának emlékeit, bemutatja Michael Leier osztrák vállalkozót, akinek a nevéhez fűződik néhány jelentős győri beruházás (pl. Frigyes laktanya felújítása), leírja, miként jutott el Győr finnországi testvérvárosába, Kuopioba, olvashatók dr. Dézsi Csaba András győri polgármester kezdő újságírói élményei és még számtalan érdekesség.


Megtekinthető az Online Katalógusban

2022.04.05