426
Biczó Zalán - Grászli Bernadett: Borsa Antal, 1902-1974
Vargáné Blága Borbála ajánlata

biczo-zalan-graszli-bernadett-borsa-antal-1902-1974

Egy gyönyörű fotóalbum, amely emléket állít Borsa Antal 20. századi győri iparművész, belsőépítész, restaurátor, festőművész, szobrász sokszínű munkásságának.

Borsa (1940-ig Schutzbach) Antal Győr-Újvárosban született, a Rácz (ma Bálint Mihály) utca 34. szám alatt. A győri főreáliskolában (jelenleg Révai Miklós Gimnázium) érettségizett, két szakmát (asztalos, cipész) is elsajátított, majd a budapesti Iparművészeti Főiskolán 1925-ben belsőépítész képesítést szerzett. Néhány évig Pandur József helyi festőművésszel közös vállalkozásban egyházi, valamint magán- és középületek díszítőfestésével, illetve berendezéseinek formatervezésével, elkészítésével foglalkozott. 1930 tavaszától önálló céget alapított, fő profilja új építésű templomok tervezése és kivitelezése volt, de számos templom restaurációja, külső és belső korszerűsítése, a kor egyházművészetét tükröző berendezési tárgyak előállítása is hozzá köthető.

A második világháború után nem számíthatott nagyszámú egyházi megrendelésre, ezért a helyi Tanácsi Tervező Vállalatnál helyezkedett el mint építészeti rajzoló és belsőépítész. A Győr város középületeit érintő, 1957-ben indult korszerű műemléki rekonstruálások egyik legtöbbet foglalkoztatott munkatársa lett. Nevéhez fűződik többek között a győri Városháza belső felújításainak díszítő festése, a Xántus János Múzeum beltéri, a Magyar Ispita és a Köztársaság tér 12-13. sz. épületek teljes körű helyreállítása. A győri székesegyház Maulbertsch-freskóinak és a győri Kármelita-templom főoltárának restaurálását is ő végezte. Szobrászati tevékenysége főként egyházi vonalon érvényesült (Krisztus szobrokat, szentábrázolásokat, egyházi liturgiában használt míves tárgyakat készített), de magyar hírességeket megörökítő emlékműveket is alkotott. „Borsa Antal életműve Győr város 20. századi művészeti életének egyik leggazdagabb fejezete.” (Grászli Bernadett)

A képzőművészeti album egy archív fotókkal illusztrált, rövid írással indul, amely Borsa Antal életét és munkásságát foglalja össze. Majd vázlatpontszerűen láthatóak (születésétől haláláig) az életének fontosabb állomásai. Ezután tekinthetők meg a keze nyomát a megyénkben a mai napig őrző szobrai, építészeti, iparművészeti, restaurátori alkotásai, melyek helységek szerint csoportosítva kerülnek bemutatásra; mindegyikhez tartozik rövid tájékoztatás és néhány nagy formátumú kép. A kötet utolsó harmadában a festményeiből látható egy válogatás; portré, csendéletek, győri városképek.

A kiadvány grafikai terve Willingstorffer Lajos munkája. Az archív képeket, családi fotókat, egyes alkotásokról készült fotókat, illetve a Borsa Antal műveinek keletkezéséről, sorsáról tudósító interjúkat, leveleket ifjabb Borsa Antal, felesége, Nada Borsa és Szentiványi (Borsa) Éva gyűjtötte, rendszerezte és bocsátotta a könyvkészítők rendelkezésére.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.03.29