375
Meronka Péter: Erőt, egészséget! – A győri kajak-kenu sport története (1964-2021)
Vargáné Blága Borbála ajánlata

meronka-peter-erot-egeszseget

Hiánypótló sporttörténet, sztorizós, olvasmányos, adatgazdag kivitelben, seregnyi portré-interjúval, fotóval. A könyvcímet az ebben a sportágban a hatvanas évek óta meghonosodott köszönés ihlette. 

Az ország egyik legeredményesebb klubjának számító Győri Vízisport Egyesület kajak-kenu tagozatában évtizedekre visszamenően számos résztvevőnek maradtak meghatározó élményeik, emlékeik a csónakházhoz köthetően, melyeket a társaiknak újra és újra elmeséltek. Ezek a sztorik és a sok kiemelkedő teljesítmény, eredmény rajzolja ki a szakosztály történetét. A szerző a sportágazat krónikásaként, sajtósaként évek óta dokumentálta az eseményeket, így rendelkezett már alapokkal a könyv megírásához.

A mű bevezető gondolatai után „Mérföldkövek a győri kajak-kenu történelemben” címmel mozaikszerűen, képekkel illusztrálva villantja fel a főbb történéseket 1964-től 2021-ig. Ezt követi egy kétoldalas kislexikon, amely a kiadványban előforduló szakkifejezéseket, illetve neveket teszi helyre, pl. „Dekk: A hajó felső vízszintes része”, „Murphy: Takács Kincső kutyája, szinten minden versenyen ott van”. A tartalomjegyzékben semmi egyéb, csak nevek találhatók betűrendben; azok a versenyzők, sportvezetők, edzők kereshetők meg, akikről található a kötetben portré, interjú.

A győri kajak-kenu sport részletes ismertetése a szekciót megalapító Vén Lajos történetével indul, ezt követik időrendben a további históriák, portré-interjúk, események, és közben felbukkan egy-egy összesítés a bajnoki győzelmekről és a legfontosabb nemzetközi versenyek eredményeiről. Helyet kapott a könyvben jó néhány érdekes sztori, életút, melyekért bármikor érdemes kézbe venni, beleolvasni. A neves bajnokokkal együtt kiemelt szerepet kaptak a sikerek elősegítői, az edzők, a klubvezetők és a stábtagok, de fellelhető a neve azoknak is, akik egyszer voltak magyar bajnoki helyezettek. Egyszóval mindazok megtalálhatók itt, akik részesei a sportág 57 éves történetének, az 1964-es alapítóktól kezdve az utánpótláson át egészen a legutóbbi tokiói olimpiáig.

Bár elsősorban azok figyelmére tarthat számot a kötet, akik valamilyen formában kötődnek a szakosztályhoz (versenyzők, edzők, családtagok, sportbarátok), ám a közvetlen stílusban írt, olvasmányos mű megragadó lehet azoknak is, akik máskülönben nem érdeklődnek a sporttémák iránt.


Megtekintés az Online Katalógusban

 

2022.03.15