376
Dr. Tárkányi Sándor: Elfeledett soproniak – családok, tárgyak, hagyományok
Vargáné Blága Borbála ajánlata

tarkanyi-sandor-elfeledett-soproniak-csaladok-targyak-hagyomanyok

Az egykori soproni zsidóság életformáját eleveníti fel a képekben és adatokban gazdag írás.

Elfeledett soproniak címmel két kötet jelent meg, az első Arcok, sorsok, áldozatok alcímmel 2014-ben; amely a holokauszt 70. évfordulója alkalmából megnyílt Elfeledett soproniak című kiállítás bővített anyagát öleli fel. A könyv első felében a soproni zsidóság közel hét évszázadának küzdelmes korszakát mutatja be, a második felében 45 család és 15 egyén több generációig visszanyúló történetén keresztül idézi fel az egykori közösségek 1944 előtti életét, illetve régi családi fotók, képeslapok, épületfotók, aprónyomtatványok és a túlélőktől származó eredeti iratok szemléltetik a holokauszt vészterhes időszakát.

A 2016-ban Családok, tárgyak, hagyományok alcímmel megjelent második kötet borítóján látható fotó a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség gyűjteményéből származik, a kisfiú a hanuka ünnepen használt gyertyatartót tartja a kezében. Ez a mű a középkori soproni zsinagógák kutatásáról és helyreállításáról, illetve a zsidóság tárgyi emlékeiről, a 19. századi soproni hitközségekről, ünnepeikről, a közösségi imák helyszíneiről, jótékonysági egyleteikről, illetve a helyi izraelita temetőkről tájékoztat. A gazdagon illusztrált kötetben 86 tárgy- és 41 épületfotó, családok és egyének fotói, valamint korabeli dokumentumok segítik az olvasókat a téma megismerésében A bemutatott hétköznapi, ünnepi és személyes tárgyak közel hozzák a Sopronhoz köthető, valaha virágzó, ám a II. világháború idején csaknem teljesen elpusztított közösség sajátos világát.

Az összeállítás célja, hogy bemutassa, felidézze az egykori soproni zsidóság életvitelét, amely évszázadokon keresztül átszőtte, megtermékenyítette e vidék sokszínű kultúráját.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.02.08