322
Gerencsér Péter: Bécs kapujában
Borbély Tamás ajánlata

gerencser-peter-becs-kapujaban

Az oszmán-török háborúk kapcsán leggyakrabban az ismert csaták és várostromok jutnak eszünkbe, mint például Mohács, Eger, Szigetvár vagy éppen Győr. Gerencsér Péter hiánypótló munkája a jóval kevesebbet tárgyalt Rábaköz hódoltság kori hadtörténetét mutatja be. A szerző saját bevallása szerint is arra törekszik, hogy kimutassa: a korábbi kép, miszerint a térség az oszmán-török háborúk időszakát viszonylagos békében vészelte át, felülvizsgálatra szorul.

A tudományos munka a historiográfiai és módszertani bevezető után a Rábaköz geopolitikai helyzetét vizsgálja, majd amellett érvel, hogy Bécs előterében ez a terület állandó harckészültségben állt és folytonos veszélyhelyzetnek volt kitéve. Ezek a hatások ellehetetlenítették a mindennapi életet, és a térség pusztulásához vezettek. A kötet eseménytörténeti fejezetei erre a folyamatra helyezik a hangsúlyt: részletesen bemutatják a mohácsi csatát követő első támadásoktól a Rábaköz második pusztulásáig tartó bő másfél évszázados időszakot.

A könyv második részében többek között a várépítések és helyőrségek, a fegyverzet, a katonaság, illetve az élelmezés és logisztika kerülnek a vizsgálódás középpontjába. Szintén kitér a kötet a „Bécs kapujában” meghúzódó térség társadalmának militarizálódására is. A művet forrásközlések, majd a levéltári források és a felhasznált irodalom jegyzékei zárják.

A kötet, mely a Rábaköz hódoltság kori hadtörténetének első, rendszerezett összefoglalása, a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának gondozásában jelent meg 2020-ban.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.02.01