473
Buzás Gergely – Domokos György – Székely Zoltán: Győr vára – Erődváros a Rába partján
Vargáné Blága Borbála ajánlata

buzas-domokos-szekely-gyor-vara

Hiánypótló mű jelent meg Győr várának történetéről 3D-s rekonstrukciós ábrázolásokkal. Városunk 750 éves múltjában az erődítmény fontos szerepet játszott, országunk egyik legfontosabb végváraként működött. A 16. században Győrnek mint erődvárosnak európai szintű jelentősége is volt.

Ma már az épületkomplexumnak csak részletei láthatók Győrben. Sokan voltak rá kíváncsiak, vajon milyen lehetett teljes valójában? A most kiadott mű azért is különleges, mert a várnak úgy állít emléket, hogy nemcsak a történetét ismerteti a középkortól a 16. századig, hanem előzetes kutatások alapján megalkotott hiteles, 3D-s rekonstrukciók alkalmazásával úgy látható az erőd és környezete, mintha akkor készült fotókat néznénk. A kötet készítői olyan térképeket is elhelyeztek, amelyek pausz papíron, ráfektetve egy-egy városképre átfedésben illusztrálják, hogy a mai Győrön belül hogyan helyezkedtek el a korábbi várrészletek. Az erődítmény reneszánsz kapuival külön fejezet foglalkozik.

A reprezentatív mű a Győr+ Média Zrt. kiadásában jelent meg, a Pazirik Informatikai Kft. tervezte, Balogh András és Paszternák István szerkesztette. A győri patrióták számára igazi kuriózum ez a kötet, de számot tarthat azok figyelmére is, akik szeretik a történeti témákat és érdeklődnek a várépítészet iránt.


Megtekintés az Online Katalógusban

2022.01.18