379
Világzene: Makám és Lovász Irén - 9 colinda
Polczer Adél ajánlata

makam-lovasz-iren-9-colinda

A világzene nemzetközileg elismert hazai képviselője, a Makám 1984-ben alakult. A makám szó jelentése: a klasszikus arab zene hangsora, amely különleges módon ötvözi magában a skálát és a dallamot. A zenekar pályafutásán átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat zenéjének kettőssége. A Krulik Zoltán alapította együttes kezdetben az etno-avantgard kelet-közép-európai követeként robbant a zenei életbe, mely korszakot (1984 -1990) finoman árnyalták az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások és a kortárs zene repetitív elemei. Ez az irány folytatódott a 90-es évek lemezein (1990-1999), melyekben az afro-amerikai zene, a jazz elemei ötvöződtek a Makám hangzásvilágába.

2001-ben megjelent, 9 colinda című lemezük karácsonyi meghittséget varázsol körénk. A kolinda Kelet-Európában és a Balkánon a szláv és román nyelvterületen elterjedt parasztdalok, karácsonyi, betlehemes és újévi énekek összefoglaló neve. Eredete a középkorig nyúlik vissza. Szövegük és funkciójuk alapján nem kizárólag egyházi jellegűek. Romániában – a hazai betlehemezéshez hasonlóan – házról házra járva, gyermekek énekelte kéregető dalok, a lengyel szóhasználatban karácsonyi és betlehemes énekek, játékok, pásztordalok. Kolinda dallamokat Chopin és Bartók is feldolgozott.

A kolinda alapvetően énekelt műfaj, és a lemez szerzeményei remek alkalmat kínáltak a Makám és Lovász Irén újabb közös munkájához. A gyönyörű hangú énekesnő előadásmódja az adventi időszakban igazi előkészület az ünnepek lelki ráhangolódásához, belső elcsendesedéshez. A szövegek és a zenék mind Krulik Zoltán szerzeményei – jórészt a megváltó születésének evangéliumi motívumait fűzi egybe a népszokások gesztusaival, így teremtve meseszerű, karácsonyi világot.

Közreműködő zenészek: Lovász Irén (ének), Grencsó István (szaxofon), Thurnay Balázs (kaval, udu, ének), Krulik Eszter (hegedű), Krulik Zoltán (tizenkét húros gitár, ének), Mizsei Zoltán (szintetizátor, ének), Horváth Balázs (bőgő), Gyulai Csaba (ütőhangszerek)

Tracklist:
01. Mennyei szép hajnal
02. Hajdan rég
03. Ő jön a szánon
04. Hull a tél haja
05. Magnificat
06. Ó jöjj, ó jöjj
07. Földből lettünk
08. Mikor a Messiás
09. Hajda szélben 


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.12.24