307
Nick Hornby: Olyan, mint te
Polczer Adél ajánlata

nick-hornby-olyan-mint-te

Nick Hornby ízig-vérig angol író, a kilencvenes évektől kezdve igencsak népszerű a magyar olvasók körében is, érdemes egy rövid áttekintést adni munkásságáról. A debütáló Fociláz c. regénye önéletrajzi ihletésű, az Arsenal, a futball iránti szenvedélyének állít emléket. Az Egy fiúról tekinthető fejlődésregénynek, mikor a főszereplő férfi egy gyerekfiúval kötött barátság hatására felnőtt emberré érik. A Pop, csajok, satöbbi hasonló téma, a szüleitől függő harmincas férfi hogyan valósítja meg álmait. A Betoncsók (Slam) az első, kifejezetten tizenévesekről tizenéveseknek szóló könyve, amely megkapta a legjobb ifjúsági regénynek járó ALA Best Books for Young Adults elismerést.

Nick Hornby művei alapján több sikeres film is készült. Az Egy fiúról Hugh Grant főszereplésével vagy a Pop, csajok satöbbi John Cusackkel, A meztelen Juliet Ethan Hawke, Rose Byrne főszereplésével, vagy a Hosszú út lefelé Pierce Brosnannal. Több népszerű film forgatókönyvén is dolgozott, pl. az Oscar-díjre jelölt Brooklyn és az Egy lányról fűződnek a nevéhez. Legutóbb az BBC/HBO-nak készített sorozatot Egy házasság helyzete címmel Rosemunde Pike és Chris O'Dowd főszereplésével, rendhagyó módon a filmsorozatot követte a könyv kiadása. Nagy kedvelője a focinak, a zenének, szereti az embereket,  szívesen ír a fiatalokról, nőkről és férfiakról, az emberi kapcsolatokról. Legnagyobb erénye, hogy bonyolult emberi történésekről tud természetes egyszerűséggel, fájdalmasan mulatságosan írni.

2020-ban írt regénye, az Olyan, mint te két részben meséli el a regény főhőseinek, a hentesboltban dolgozó Joseph és egy londoni elit középiskolában angol irodalmat tanító, elvált, két fiúgyerekét egyedül nevelő Lucy kapcsolatának alakulását. A történet választóvonala az a ma már történelmi tény, hogy az angolok népszavazáson döntöttek arról, hogy kilépnek az Európai Unióból. A húszas éveiben járó színesbőrű hentesfiú, aki részidőben bébiszitterkedik, valójában DJ szeretne lenni, és csak álmodozhat arról, hogy egy középosztálybeli, fehér, negyvenes csinos nő párja legyen. A regény azzal a meglepetéssel szolgál, hogy ez mégis megtörténik, és két nagyon különböző társadalmi háttérrel rendelkező ember elhiszi, hogy a másik pont olyan, mint ő.

Hornby története érzelmes és romantikus, két nagyon nem összeillőnek látszó ember története, olyan, mint a többi regénye. Van benne jócskán aktuálpolitika is, mit gondol az átlag angol polgár a Brexitről, mennyire megosztott ebben az angol társadalom. Az író álláspontja egyértelmű, az európai közösséghez tartozásra szavaz. Ironikus (és önironikus) gondolatokat olvashatunk arról, hogy az angol középosztálybeli, liberális értelmiségiek mennyire nem voltak képesek megérteni az ország többségének döntését. Magyar érintettség is megfogalmazódik, mikor a főhős fiatal férfi kórházban dolgozó édesanyja így summázza véleményét a kilépésről: „Jelen pillanatban én vagyok az egyetlen angol ápoló az osztályon. A többi mind lengyel, magyar, spanyol. Ha hazaküldjük őket, akár össze is pakolhatunk.” A Brexitről írja Hornby a regény végén: „Olyan volt már, mint egy vallás. Voltak, akik hittek benne, és voltak, akik nem, voltak bolondok mindkét oldalon, akik vonulásztak és ordibáltak, és soha senki nem tudta bizonyítani, hogy neki van igaza, valaki más téved, mert semmi nem történt úgy, ahogy az egyik, vagy a másik oldal akarta.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.12.14