314
Tamási Áron: Ábel az országban
Szilvási Krisztián ajánlata

tamasi-aron-abel-az-orszagban

A leggyakrabban a népi írók közé sorolt, Kossuth-díjas Tamási Áron 1933-ban megjelent műve az Ábel-trilógia második kötete (az Ábel a rengetegben után).

Az Ábel az országban főszereplője, Szakállas Ábel – édesanyja halála után – otthonát elhagyva a számára teljesen ismeretlen városba indul, hogy szerencsét próbáljon. Kolozsvárig nem könnyű eljutni kevés pénzből, ráadásul Bolha kutyával. A kedves kamasz székely észjárásával kit meghódít, kinek túljár az eszén. Még útközben elszegődik egy vándor fogorvoshoz, akinek házában, társaságában sok szórakoztató kalandban lesz része, és az első szerelem is rabul ejti. Új ismerősei által tapasztalatot szerez többek között a kisebbségi léttel, a szocialista mozgalmakkal, a korrupció erejével és mások hitéletével kapcsolatban is. Ám minden kalandja közben tartja magát az első kötet végén tett fogadalmához, és továbbra is „a szegények és az elnyomottak zászlaját” hordozza, bárhol is járjon épp.

Abban a percben megéreztem, hogy mindenképpen állomáson vagyok. Mert addigelé ugyanis sohasem dohányoztam volt, hiszen ahhoz még kicsi voltam. Akkor azonban, azon a mádéfalvi állomáson, viszontagságos utam kezdetekor, végre férfinak nézett engem is valaki. Elvettem hát tőle a dohányt, s tudtam, hogy ezzel mit veszek át: a gyerekkor után a hontalan füstöt, a szülői ház után a nagyvilágot, a vidám tavasz után a viharos és termő nyarat.

Nagy élmény mindezeket Ábel naiv, de élesen figyelő szemével látni, és nemkülönben Fekete Ernő pazar előadásában meghallgatni.

Előadja: Fekete Ernő
Teljes játékidő: 7 óra 5 perc
Formátum: MP3


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.11.12