401
Biczó Zalán: A győri ETO életrajzi lexikona (1904-1945)
Vargáné Blága Borbála ajánlata

biczo-zalan-a-gyori-eto-eletrajzi-lexikona

A szerző saját bevallása szerint gyerekkora óta „hatalmas ETO-rajongó”, így különösen örömteli, izgalmas feladat volt számára a szeretett csapat történetét aprólékos részletességgel felkutatni, könyv formában megjelentetni. A kötetet édesapjának, Biczó Alajosnak ajánlotta, akinek köszönheti a meghatározó élményt, hogy láthatta az ETO Verebes-féle aranycsapatát a stadionban és az ETO férfi kézilabda bajnokcsapatát a sportcsarnokban.

Biczó Zalán, a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár munkatársa rengeteg időt, energiát fektetett abba, hogy a 2021-ben száztizenhét éves sportklub első negyven évét a lehető legteljesebben feltárja az érdeklődők számára. A kutatásban elsősorban a korabeli helyi lapok sportújságírói cikkeire és a levéltári anyakönyvekre támaszkodott, de tudta hasznosítani néhány eddig megjelent művét is, mint például A győri Magyar Waggon- és Gépgyár mérnöki-művezetői-tisztviselői lexikonát, illetve más szerzőknek az ETO-ról megjelent írásait.

Az 1904-ben megalakított klub az első évtizedekben a vagongyári Egyetértés Dal- és Társaskör tagozataként szerepelt, 1938-tól lett önálló sportegyesület. Már az 1900-as évek elején a legeredményesebb vidéki klubnak számított. Az ETO név ma is jól cseng Európában, hiszen olyan sztárcsapatok ellen is pályára léptek, mint a Bayer München, a Benfica, a Milan, a Juventus vagy a Barcelona. A sikereket a nagy elődök alapozták meg, nekik köszönhető, hogy a győri együttes az ország egyik legsikeresebb csapata lett. Róluk szól, nekik állít emléket ez a kötet.

A győri ETO hőskoráról megemlékező kiadvány lexikonszerűen mutatja be az 1904 és 1945 közötti korszak sportolóit, edzőit, klubvezetőit és támogatóit. A részletes életrajzi adatok elsősorban az ETO-s korszakra koncentrálnak, de túl is mutatnak rajta, hiszen egyéb adatok is szerepelnek, a születéstől halálig. Az adatgazdag mű komoly sporttörténeti értéket képvisel. A kötet végén található képjegyzék korabeli fotói az életrajzi lexikont kiegészítik, és még érdekesebbé, színvonalasabbá teszik.

A szerző szavait idézve: „Fogadják szeretettel a lexikont és hajrá ETO!


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.11.09