410
Kallódó emberek
Molnár Zoltánné ajánlata

kallodo-emberek

Nehéz a Kallódó emberekkel kapcsolatban kizárólag a filmre koncentrálni, hiszen a maga korában, 1961-ben mindenkit az izgatott, hogy az addigra zűrös szerelmi életével, alkohol- és drogproblémáival küzdő Marilyn Monroe miként csillog a vásznon Clark Gable, Monthy Clift és Eli Wallach gyűrűjében.

Egy teljesen lecsupaszított és sivár közeg a helyszín, Nevada állam, melyben a meleg és a szárazság egyfajta túlélési hajlandóságot és törekvést alakított ki az ott élőkben. Másfajta törvények uralkodnak, mint a nagyvárosban – az ember mint magányos csúcsragadozó tesz erőszakot a természeten napról napra, hogy megőrizze függetlenségét és egyeduralmát. A mindennapok elviselésének (túl a személyes katasztrófákon, mint egy feleség halála, egy válás vagy a családtól való elidegenedés), a semmittevés és az önpusztítás váltak eszközeivé. Ebbe a közegbe csöppen bele a frissen elvált Roslyn (Marilyn Monroe), akiben érzékenysége és nőiessége ellenére van valami az itt élő cowboyok gyökértelenségéből.

Roslyn minden vágya, hogy elkezdjen egy reményteljes életet élni: miután elvált Renóban, vigaszt és szórakozást keres három különc társaságában, akik vadlovak befogására készülnek. Beleszeret az idősödő rodeo-lovasba, Gay-be (Clark Gable). Ám a vadlovak befogására indult "nagy vadászat" véget vet a románcnak és Roslyn illúzióinak. Akikről azt hitte, szabadok, erősek, bátrak és merészek, azokról kiderül, hogy csak kallódó vagányok...

A szerencsétlen lovak megtestesülései a magányos ember függetlenségének, frappánsan be lesznek kerítve és összekötözve, ami Roslyn harmatos lelkét nem hagyja nyugodni, így csapaton belül is elkezdődik egy hajsza. A nő és az egyik cowboy felszabadítják a már foglyul ejtett lovakat, melyeket Gay újra bekerít és kvázi betör, ezúttal egyedül. Mindenki futja a maga köreit, a maga érzelmi korlátainak megfelelően, itt bontakoznak ki leginkább a személyiségek, oldódik fel végül a konfliktus, derül ki, hogy van-e élet a halál után.

A film a valóságban is tragikus véget ért. A forgatás befejeztével Arthur Miller és Marilyn Monroe házassága felbomlott. Monroe-nak és Clark Gable-nak ez volt az utolsó alakítása a mozivásznon. Előbb Gable halt meg, de Monroe és Montgomery Clift is csak pár évvel élte túl őt. A film azonban világsiker lett.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.11.05