215
Mit tud a térkép, amit a GPS nem?
Őszi túrához ajánljuk - Új térképek könyvtárunkban

Könyvtárunk gyűjteményeiben közel 2.000 térképet találunk. Ezek - néhány kivételtől eltekintve - polgári térképeknek tekinthetők. Ebből következik, hogy méretarányuk kisebb, mint a nagy pontosságú katonai térképeké, de használatukat ez nem befolyásolja, információs értékük ettől még nem csökken.

Tartalmuk szerint a térképek lehetnek: földrajzi, csillagászati vagy szaktérképek. A földrajzi térképek a kontinensek, tájak, országok, tájak domborzati adottságairól, vízrajzáról, településeiről, közlekedési viszonyairól adnak tájékoztatást.
A tematikus térképek (szaktérképek) egy ábrázolt területnek csak bizonyos jellegzetességeit ábrázolják, természeti, gazdasági változásokat, történelmi jelenségek területi elhelyezkedését.

Felvetődik a kérdés, hogy a 21. században szükség van-e nyomtatott térképekre? Mit vegyen és őrizzen a könyvtár? A navigációs rendszerek, GPS-ek kiválthatják-e a hagyományos térképeket?

Ha térképek aktualitását vizsgáljuk, akkor megállapíthatjuk, hogy a földtani, topográfiai, történelmi és csillagászati térképek nem veszítenek információs értékükből, kevésbé avulnak el, a bennük található tudás továbbra is fontos. A települési, közlekedési tematikát ábrázoló térképeknek is megmarad a helyismereti információs értéke, de tájékozódási célból már ritkán használjuk. Leginkább az autós térképek használatát szorították ki a különféle navigációs rendszerek, mert itt a leggyorsabb a változás.

Milyen térképet keresnek a könyvtárainkban? Mit vegyünk? A válasz: turista térképet!
Mit tud a turista térkép, amit a navigáció nem?
Ott is működik, ahol nincs térerő. Részletesen és naprakészen ábrázolja az adott terület sokrétű szabadidős lehetőségeit, ezáltal nélkülözhetetlen a gyalogos és a kerékpáros természetjárók számára. A térképek hátoldala színes településismertetőket tartalmaz, ami segíti a települések értékeinek bemutatását, és a túrázóknak is támpontot ad a terület látnivalóiról, a fontosabb szállás- és étkezési lehetőségekről, közlekedési lehetőségekről.

Megújultak a legfontosabb hegységeink turista térképei. A túrázók 2021-es kiadású Bükk, Bakony, Budai-hegység, Cserhát, Keszthelyi-hegység, Visegrádi-hegység vagy Vértes térképet találnak könyvtárunkban. 

A térképekben megtalálható az Országos Kéktúra nyomvonalának aktuális részei. Ezen kívül pl. Budai-hegység turistatérkép hátoldalán a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi-barlang, a Budakeszi Vadaspark illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Pilisi Parkerdő és a zugligeti libegő tájékoztatója is megtalálható.

Megjelentek térkép-gyűjteményünkben az AKTÍV térképek is. Ezek vízálló, alkoholos filccel rajzolható, laminált térképek szabadtéri használatra fejlesztve. Felületükön mindenki megtervezheti a saját útvonalát, majd alkohollal eltávolíthatja használat után. Kérésünk, hogy visszahozatal előtt ezt valóban tegyék meg. Ilyen szabadidőtérképet kölcsönözhetnek legfontosabb tavainkról (Balaton, Fertő tó, Tisza tó) vagy a Dunakanyarról.

Reméljük, hogy térképeink segítséget nyújtanak a szabadidő mozgalmas, kalandos és élményekkel teli eltöltéséhez!

 wbm

2021.10.11