497
Fajcsák Györgyi: Pagodák, napernyők, Buddhák ‒ Chinoiserie falfestmények Eszterházán
Antaliné Hujter Szilvia ajánlata

fajcsak-gyorgyi-pagodak-napernyok-buddhak

Az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. kiadásában 2019-ben jelent meg a szakma által is egyedülállóan értékesnek tartott, hiánypótló kiadvány Pagodák, napernyők, Buddhák ‒ Chinoiserie falfestmények Eszterházán címmel. A szerző, Fajcsák Györgyi könyvével a 18. század első felére és közepére kalauzol el bennünket, még az előttre, hogy Fényes Miklós megkezdte nagyszabású építkezéseit, az Eszterházának nevezett süttöri kastély és a park átalakítását.

A korai kastély díszítéséről, berendezéseiről korábban nem jelent meg semmilyen munka. A belső tereket kék-fehér chinoiserie, tehát kínaizáló falfestményekkel díszítették, igen jelentős seccóanyag maradt fenn a kastély földszinti termeiben. Ilyen száraz falburkolatra festett képek jelenleg öt terem falain láthatók, feltárt restaurált formában. További restaurált chinoserie falfestés későbbről, de már több színnel festve a kastély keleti szárnyának egyik első emeleti helyiségében is megtalálható. Az Esterházy-kastély kínaizáló falfestményei a Kínai-divat magyarországi jelenlétének kiemelkedő, jelenős emlékanyagát jelentik.

Jelen kötet a falfestmények történetébe és ikonográfiájába nyújt bepillantást, többek közt bemutatva a festéshez használt mintalapokat, valamint fellelhető párhuzamokat is. Hosszú évek munkáját összesítette a tartalmas, szép kivitelezésű, csodaszép fotókkal díszített tudományos könyv, mely a megjelenésben közreműködő szakembergárgda munkáját is dicséri.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.10.12