414
A könyvtolvaj
Légrádi Szilvia ajánlata

a-konyvtolvaj

A könyvtolvaj egy 2013-as amerikai-német film, Markus Zusak azonos című, nagy sikerű regényének filmadaptációja.

A történet 1939-ben kezdődik, helyszíne a náci Németország. A film főhőse egy fiatal lány, Liesel Meminger (Sophie Nélisse), akinek a szülei kommunisták voltak, és elhurcolták őket. A kislány hamarosan nevelőszülőkhöz kerül, egy német házaspár fogadja örökbe: Hans (az Oscar díjas Geoffrey Rush) és Rosa Hubermann (az Oscar díjra jelölt Emily Watson). Liesel az ő házukban tanul meg igazán olvasni. Méghozzá az új papájától, aki csak egy szobafestő, néha harmonikázik, maga sem tud jól olvasni, s kicsit kirekesztett, mert nem veszik fel a Náci pártba. Viszont olyan szíve van, mint senki másnak, akit Liesel addig ismert, úgyhogy vele hamar megtalálja a hangot. Rosa Hubermann már keményebb dió, de idővel kiderül, hogy örökké zsémbelődő természete mögött az ő szíve sem kisebb, mint férjéé. Liesel új barátra is lel a szomszédban lakó Rudy Steiner (Nico Liersch) személyében, akivel sok közös kalandban lesz része.

A 2. világháborús Németországban nem könnyű az élet. Liesel számára a túlélést ez a barátság, de főleg a könyvek iránti szeretete jelenti. Gondot már csak a könyvek megszerzése okoz, és Liesel hamarosan könyvtolvajjá válik: könyvet lop a polgármester házából, vagy akár a könyvégetés éjszakáján a hamvadó máglya aljáról.

Időközben a német házaspár még egy menekültet befogad: a zsidó Max Vandenburgot (Ben Schnetzer). A lány gyorsan összebarátkozik a pincében bujkáló jövevénnyel. Liesel a bombatámadások idején a búvóhelyen felolvas a könyvekből a szomszédainak és a pincében bújkáló Maxnak is, aki maga is ír. A lány lassan szintén íróvá válik. Csak a könyvek maradnak nekik: a szavak és a képzelet világa mindkettőjük számára megnyitja a menekülés útját a borzalmas valóság elől.

A különlegesen szép és megható filmet Brian Percival rendezte.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.10.08