682
Rendezvény beszámoló: Radnóti nyomában
Filmvetítés és beszélgetés Tóth Péter Lóránt versvándorral

Az Országos Könyvtári Napok keretében, október 6-án került sor a Radnóti nyomában című estre. A program vendége Tóth Péter Lóránt tanár, versvándor volt. Az érdeklődők először egy dokumentumfilmet tekinthettek meg arról az emléktúráról, amelyet a versvándor a hozzá csatlakozókkal együtt megtett. Ezt követte az élménybeszámoló.
Tóth Péter Lórántot egykori i irodalomtanára inspirálta a költővel való elmélyültebb megismerkedésére. Akkoriban a fiatal versbarátot mélyen megérintette Radnóti sorsa és a bori notesz versei. Úgy érezte, hogy a tragikus körülmények között elhunyt poéta életműve nem kap elég figyelmet, ezért úgy gondolta, hogy egy olyan akcióba kezd, aminek segítségével népszerűsítheti Radnóti Miklós életművét. Egy olyan zarándokút terve körvonalazódott előtte, aminek során végigjárja azt az utat, amit Radnóti és fogolytársai. A 3200 kilométeres útra fizikailag és lélekben is felkészült. Komolyan tréningezett, hogy a napi 40-50 kilométert meg tudja tenni. Az útjába eső településekkel felvette a kapcsolatot és közös versolvasást, előadásokat szervezett. A film végén feltűnt a számunkra ismerős abdai Radnóti szobor is. 
A versvándor akciója gyümölcsöző, hiszen zarándoklata óta a győri diákok is évente emléksétát tartanak Radnóti Miklós emlékművéhez.

Csiszár Antal