340
Alberto Pellai - Barbara Tamborini: Pfuj, nem kérem!
Sulyok Attiláné ajánlata

pellai-tamborini-pfuj-nem-kerem

A Pfuj, nem kérem! című könyv a Kisgyermekek, nagy kihívások sorozat egyik része. További kötetei az Utálom a szabályokat! és az Én vagyok a király! A címek nem szorulnak magyarázatra, sok anya, apa hallhatja, tapasztalhatja ezeket a mondatokat időnként, így ismerősen csengenek.

A kisgyermek és a szülő együtt érik el a közös sikert. Egyre több kihívást kell megoldani a mindennapi életünk során. Olyan célokat tűzzünk ki gyermekünk elé, amelyket már meg tud valósítani az ő életkorában. A táplálkozással kapcsolatban a szülő egyik feladata az, hogy felkeltse a kicsi érdeklődését az ételek iránt, és ne legyen válogatós, elfogadja a számára még ismeretleneket is. Természetes legyen számára, hogy jó dolog új ízekkel megismerkedni, és legalább kóstolja meg, akkor is, ha kívülről nem tetszik neki. „Mindent megkóstolok!” – ez lenne az egyik cél az étkezés során, ehhez kaphatunk a könyv által kitűnő segítséget.

A kötet az első felében a témához illő vidám versikéket tartalmaz, melyeket felolvashatunk a kicsiknek. Ezek humoros módon közvetítik a mondanivalót, az egészséges ételeket, a helyes viselkedést, és ötleteket adnak a szülőnek a gyermekkel való kommunikációban, beszélgetésben is. A könyv második fele olyan jó, gyakorlati tanácsokat tartalmaz, amelyek segítenek szembenézni a kisgyermekkor nagy kihívásaival. Az étkezéshez kapcsolódóan érdemes feltenni és megválaszolni bizonyos kérdéseket. Számos kisgyermek nehezen fogad el új ételeket, vagy kevésbé jó az étvágya, sokan nem akarnak megenni mindent. Ez a könyv segíti a szülőket, hogy kellemes élményt nyújtsanak állandó harc helyett. A kicsiknek meg kell tanulniuk, hogy mennyire fontos az egészséges táplálkozás, és az, hogy a család többi tagjával együtt legyen az asztalnál. Ez rendkívül meghatározó a későbbi élete, szokásai szempontjából. A rossz berögződéseken kamasz- vagy felnőttkorban már nagyon nehéz változtatni. A személyes jó példa hatása a legfontosabb, mert a gyermek mindent megfigyel és utánoz. Jó módszer lehet bevonni őket az előkészületekbe, így felkeltjük az érdeklődését, kedvét az étkezés iránt.

A könyv nagyon értékes tanácsokat ad a szülőknek ahhoz, hogyan oldjanak meg bizonyos nehéz helyzeteket, hogyan viselkedjenek ilyenkor. Röviden, lényegretörően írja le a szituációkat, ebből a szempontból rövid és velős kézikönyvként is szolgál. A szülők számára hasznos segítséget nyújt a hétköznapokban előforduló nevelési problémák megoldásához, és a helyes étkezési szokások kialakításához. Végül a szerzők arra is kitérnek néhány mondat erejéig, hogy mit érdemes elkerülni, milyen hibákat követhetünk el: például a kütyük használatát étkezés közben, azt, hogy az étel jutalom legyen valamiért, vagy a „Főzzek mást helyette?” kérdést.

A gyerekeknek és szülőknek egyaránt szóló könyvet kitűnő szakemberek írták: az olasz orvos és gyermek-pszichoterapeuta Alberto Pellai, valamint Barbara Tamborini írónő, pszichopedagógus. A színes, elbűvölő rajzok biztosan tetszenek a kisgyerekeknek is, az illusztrációkat Elisa Paganelli készítette. A szerzőpáros Kisgyermekek, nagy kihívások sorozatának többi kötetét is ajánlom olvasásra, elsősorban azoknak, akiknek 3-8 éves gyermeke van, mert értékes segítséget nyújt a gyermeknevelésben és a mindennapi konfliktusok megoldásában.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.09.21