386
Berg Judit és Kertész Erzsi: A négy madár titka
Dákainé Szenczi Ilona ajánlata

berg-judit-kertesz-erzsi-a-negy-madar-titka

Berg Judit Rumini-sorozatát, Kertész Erzsi Panthera köteteit imádják a gyerekek. Most a két népszerű szerző egy közösen megírt különleges sorozattal lepi meg a rajongókat. A négy madár titka a közös mesélés eredményeként született Kiki nyomoz című sorozat nyitó kötete.

Kiki és Gerda hihetetlen története izgalmas eseményekkel kezdődik. Gerda ornitológus nagypapája eltűnik, majd váratlanul a kislánynak is nyoma vész. Kikinek sikerül megszereznie a titokzatos dobozt, amiről Gerda korábban mesélt. A rejtélyek egyre csak szaporodnak. Ki követte hazafelé Kikit? Mit rejt ez a furcsa kis doboz? Mit jelentenek a doboz fedelén olvasható sorok? „Galamb mutatja az utat, sas őrzi a fészket. A titok fölött holló köröz, a veréb nem közönséges madár.” Kiki érzi, ha megfejti ezt a különös szöveget, talán sikerül eljutnia Gerdához, és együtt Gerda nagypapáját is megtalálhatják.

A detektívregény nem nélkülözi az elvetemült gazembereket sem, akik körömszakadtáig próbálnak átgázolni főhőseinken. DR és embereinek célja, hogy megszerezzenek olyan eszközöket, mint amely miatt Gerda és nagyapja is eltűnt, ami alapjaiban változtathatná meg az emberiség kapcsolatát az állatvilággal, vagy ami akár még a történelem alakulását is befolyásolhatja. Szerencsére a gyerekek segítségére siet Ibolya néni, a korát meghazudtolóan fürge és találékony takarítónő, aki a madártudós nagypapa legfőbb bizalmasa, és tudtán kívül a legnagyobb titkok őrzője is. Nélküle Kiki és Gerda talán sosem találkoznának újra, és a féltett titkok is rossz kezekbe kerülhetnének, Ibolya nénin kívül a felnőttek nem aktív szereplői a történetnek, sőt olyannyira kívülállók, hogy a körülöttük zajló eseményekről még csak sejtésük sincsen, így a gyerekek többnyire magukra utalva küzdenek meg a hataloméhes DR-rel, egyedül az ő találékonyságukon múlik, mi lesz ezeknek a veszélyes kalandoknak a kimenetele.

A regény amellett, hogy a fordulatos cselekménnyel, a hihetetlenebbnél hihetetlenebb eseményekkel és a csavaros rejtvényekkel magához láncolja az olvasót, megtanít arra is, hogyan gondolkodjunk önállóan, és vegyük észre az apró jeleket, a logikai összefüggéseket, valamint segít abban, amire sokszor az iskola sem tud megtanítani: megmutatja, hogyan alkalmazzuk az ismereteinket, hogy összekapcsoljunk két látszólag egymástól teljesen független dolgot ahhoz, hogy eredményre jussunk. De néha az is elég, ha egy-egy jelentéktelennek tűnő iskolai beszélgetést elraktároztok az emlékezetetekben, vagy odafigyeltek arra, amit az idősebbek mondanak. Ezek mellett pedig megtanít arra, hogyan álljunk ki minden esetben a barátaink mellett és a jó ügy érdekében. A történet fejezetei rövidek, a sztori izgalmas, a stílus gördülékeny, ezért már kezdő olvasók is bátran kézbe vehetik.

Megtekintés az Online Katalógusban

2021.09.14