416
Hegyek között
Juhászné Lukács Mária ajánlata

hegyek-kozott

Egy sebész és egy fotóriporter túlél egy repülőgép-szerencsétlenséget egy kutyával, a High Uintas Wilderness közelében. A súlyosan megsérült duó mindent megtesz annak érdekében, hogy életben maradhasson a vérfagyasztó, szélsőséges időjárási viszonyok között. Az alaptörténetet Charles Martin azonos című regénye adta, melyből Hany Abu-Assad 2017-ben egy „romantikus-túlélős kalandfilmet” rendezett belőle.

Alex (Kate Winslet) és Ben (Idris Elba) mindenáron szeretnének Idahoból Denverbe eljutni, hogy elérjék a csatlakozásukat, azonban a repülőjáratot törlik a hóviharok miatt. Az esküvőjére igyekvő nőnek azonban sikerül rábeszélnie egy pilótát (Beau Bridges), aki apró repülőgépével vállalja, hogy átviszi őket a Sziklás-hegységen. A jármű azonban lezuhan, mert útközben a pilóta agyvérzést kap, így a két főhős egyedül marad a pilóta kutyájával a havas hegyekben, kiszolgáltatva az időjárás szeszélyeinek. Egyetlen szerencse, hogy a férfi orvos, így a sebesüléseik ellenére megfelelő kezekben maradnak. Napokig várják kimentésüket, végül elindulnak, hogy valami módon lejussanak a hegyről és megmeneküljenek. Kétségbeesett útjuk alatt folyamatosan egymást biztatják, majd végül egymásba szeretnek.

A film fókuszában a főhősök közti szerelem kibontakozása áll. Az esemény tétje, hogy vajon összejönnek-e a túlélők. A helyzet itt már sokkal bonyolultabb, hiszen a két karakter teljesen különböző. Ez a polarizálás a film igazi erénye. Finom szimbólumokkal utal a férfi megkérgesedett szívére, amely helyett az emberi agyat tekinti lenyűgözőnek. Ezzel szemben áll a női karakter szívből fakadó jóindulata, őszinte nyitottsága. A szerelmi szálat szépen alátámasztja az olykor lenyűgöző képi világ, mely a vágatlan zuhanási jelenetben és a festményszerű nagytotálokban teljesül ki.

A film kétharmada a főszereplők küzdelmeit mutatja be a túlélésért, majd a történet utolsó része már a megmenekülésük utáni időszakot tárja elénk. Mindketten ott próbálják folytatni életüket, ahol az megszakadt, de állandóan eszükbe jut a másik. Mert valami történt köztük ott fent a hegyen. Valami, ami az önfeláldozás, a szerelem és az odaadás nagyon ritka, nemes "elegyével" ajándékozta meg őket, és amely egy ember életében talán ha egyszer élhető át. A film vége nagyon megható és gyönyörű keretbe teszi a történetet, mentesen minden mesterkéltségtől.

A Hegyek között szép film, két nagyszerű színész játékával, gyönyörű tájak bemutatásával (Vancouverben vették fel a jelenetek nagy részét) és érzelmek sokaságát átélve.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.08.27