361
Dominkovits Péter – D. Szakács Anita: Sopron élén
Vargáné Blága Borbála ajánlata

dominkovits-peter-d-szakacs-anita-sopron-elen

Reprezentatív, gazdagon illusztrált kötet jelent meg a MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltárának kiadásában, amely a 16-17. századi Sopron polgármestereit mutatja be. Az egykori városvezetőkre vonatkozó kutatást, a kiadvány létrejöttét Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata kezdeményezte és támogatta anyagilag. 

A könyvben tárgyalt időszakban a legtöbb magyar város élén bíró állott, Sopronban azonban –  valószínűleg osztrák mintára – már ekkor polgármesternek hívták a település első emberét. Sopron hajdani polgármestereinek jegyzékét nem olyan régen állították össze. Ez a kötet ennek továbbfejlesztése, a vezetők legszűkebb adatait egészíti ki az életutak eddig felkutatott részleteivel. (Több forrás utal arra, hogy a jelenleg ismert vezetőkön kívül voltak még ideiglenesen, korlátozott ideig megbízott polgármesterek – ezek feltárása a jövő feladata.)

A műben a kora újkori Sopron rövid története után következnek az életrajzok. A város aranykorából a legismertebb polgármester Lackner Kristóf, akinek nevét ma is intézmény és utca viseli. A kiadó egyik célja jelen kötettel az volt, hogy a város múltja iránt érdeklődők megismerhessék Lacknernek azokat a kortársait is, akik részben őt megelőzően, részben vele egy időben segítették Sopron virágzó periódusának kiépítését, fenntartását. E meghatározó időszak húsz vezetőjét mutatja be a kiadvány Hummel Kristóftól Lackner Kristófig.

Az igényesen szerkesztett, tartalmas kötet gyönyörű, színes képei (soproni látképek, a város címere és pecsétje, releváns iratok, az adott korból származó különleges tárgyak fotói, arcképek és jelentős események rézmetszeteken, városrészletek akvarell festményeken stb.) a Soproni Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeiből kerültek kiválogatásra. A mű végén kapott helyet a bibliográfia, illetve a rövidítések és az illusztrációk jegyzéke. Ajánljuk a kiadványt mindazok figyelmébe, akik szívesen tájékozódnak Sopron múltjáról, a kora újkori sikereit, föllendülését elősegítő vezetőiről.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.08.03