310
Pósa Lajos: Imádságok és köszöntők... gyermekeknek
Márné Tóth Krisztina ajánlata

posa-lajos-imadsagok-es-koszontok-gyermekeknek

Pósa Lajos gyermekkönyvei 1945 után eltűntek a magyar kulturális életből, pedig addig generációk nőttek fel meséin is versein. Gábor Emesének azonban szerencséje volt, hiszen nagymamája könyvei között rábukkant egy Pósa-kötetre, amelynek nyomán kutatómunkába kezdett. Ennek eredménye a Pósa bácsi legszebb versei sorozat, melynek egyik tagja az Imádságok és köszöntők... gyermekeknek című kötet.

Közel 100 imádság, köszöntő és dicséret gyermekeknek, felkeléstől elalvásig, hogy legyenek olyan pillanatok is, amikor a gyermek nemcsak a körülötte lévő világot érzékeli, hanem gondolataiba mélyed, és ezáltal magasabb szellemi síkra lép. Ebben segít ez a kötet, amelyet Pósa igazán a gyermeki-léleknek írt. Mindez Gábor Emese ihletett illusztrációival.

Pósa Lajos gyermekimái fenségesek: tudja, hogy amit a gyermek nem ért meg eszével, felfogja azt a kis szíve. Pósa imáiban a vallásos elemeit tevő érzelmeket ébreszti fel; az eszméket kerüli, mert igen bölcsen tudja, hogy a gyermek lelke az eszmék magaslatára emelkedni nem képes.” (Láng Mihály)


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.07.13