322
Rock: Beatles - Abbey Road
Tolnai Gáborné ajánlata

beatles-abbey-road

1969-ben jelent meg a Beatles tizenkettedik albuma, az Abbey Road. Bár előbb adták ki, mint a Let It Be-t (1970), mégis ez volt az, amit utoljára vettek fel, és ezért sokan a zenekar hattyúdalának tartják. Az album producere George Martin volt. A rajongók szerint ez a Beatles egyik legjobb albuma, a Rolling Stone minden idők 500 legjobb albuma listáján a 14. helyre sorolták, emellett szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben. Az album címe eredetileg Everest lett volna.

A két „oldal” stílusa sokban eltér; erre azért volt szükség, hogy mind John Lennon, mind pedig Paul McCartney elégedett legyen. Az első oldal (Lennon javaslatára) külön dalokból áll, míg a második oldal számai (McCartney javaslatára) egy hosszú egyveleggé állnak össze.

A lemez legismertebb dala McCartney Oh! Darling-ja, melynek felvételével naponta csak egyszer próbálkozott, hogy hangja friss maradjon. A gyakorlást fürdés közben végezte. A Something George Harrison talán legjobban sikerült szerzeménye. Két és fél hónap alatt mintegy negyvenszer vették fel, a felvételek között volt olyan, amelyen Eric Clapton volt a szólógitáros, és volt olyan is, amelyben túl hosszú volt a hangszeres rész, ezt leválasztották és átdolgozták, a címe Sun King lett. Az album tetőpontja a tizenhat perces egyveleg, ami több rövid dalból áll, ezeket McCartney és George Martin elegyítette egy szvitbe. A dalok egyébként sem a lemezen, sem a lemezborítón nem Medley (esetleg The Medley) címmel jelennek meg, hanem a saját címükkel azonosíthatóak: You Never Give Me Your Money, Sun King, Mean Mr. Mustard, Polythene Pam, She Came in Through the Bathroom Window, Golden Slumbers, Carry That Weight, The End.

A borító képe az Abbey Road Studios előtti zebrán készült az Abbey Roadon, John Kosh kreatív menedzser ötlete és McCartney vázlata alapján. Iain Macmillan egy imbolygó létrán állva fényképezte, miután rendőri segítséggel tíz percre megállították a forgalmat. A rajongók és turisták azóta is előszeretettel fotózkodnak a zebrán, a forgalmat is gyakran akadályozva ezzel.

Tracklist:
01. Come Together
02. Something
03. Maxwell`s Silver Hammer
04. Oh! Darling
05. Octopus`s Garden
06. I Want You
07. Here Comes The Sun
08. Because
09. You Never Give Me Your Money
10. Sun King
11. Mean Mr. Mustard
12. Polythene Pam
13. She Came In Through The Bathroom Window
14. Golden Slumbers
15. Carry That Weight
16. The End
17. Her Majesty

Megtekintés az Online Katalógusban

2021.07.09