362
E. T. – A földönkívüli
Polczer Adél ajánlata

e-t-a-foldonkivuli

Az E. T. – A földönkívüli, Steven Spielberg 1982-ben készült klasszikus sci-fi filmje hatalmas sikert aratott az egész világon, több kategóriában is besöpörte az Oscar-díjat. A történet a galaxison átívelő barátságról szól, melyben Spielberg nagyszerűen ötvözte a gyermekmesét és a tudományos-fantasztikus történetek világát.

E. T., az űrbéli lény egy kényszerleszállást követően a Földön reked. Ijedten lesi a földlakók mindennapjait, magányosan sóvárog milliónyi fényévre lévő otthona után. A félénk lényt hamarosan felfedezi a tízéves Elliot (Henry Thomas), és miután kölcsönösen leküzdötték kezdeti félelmüket, lassacskán összebarátkoznak. Elliot a többi gyerekkel együtt elrejti új barátját, de  kettejük között valamiféle "metafizikus" kapcsolat is létrejön. E.T. a barátság ellenére honvágytól szenved. Végül sikerül a bolygójával kapcsolatot teremtenie, mielőtt azonban az érte küldött űrhajó felvehetné, az űrhajózási hivatal egyik keresőcsoportja a nyomára bukkan. Elliot és barátai az utolsó pillanatban érkeznek segítségére, és menekítik a várakozó űrhajóba.

A két magányos lény, az apa nélkül nevelkedő fiú és a hátrahagyott űrlény barátságnak állít feledhetetlen emléket - a család minen tagjának bátran ajánlható - film.

Díjak:
BAFTA-díj (1983) - Legjobb eredeti filmzene: John Williams
Golden Globe díj (1983) - Legjobb eredeti filmzene: John Williams
Golden Globe díj (1983) - Legjobb film - drámai kategória
Grammy-díj (1983) - Legjobb eredeti filmzene: John Williams
Oscar-díj (1983) - Legjobb vizuális effektusok
Oscar-díj (1983) - Legjobb hangeffektusok
Oscar-díj (1983) - Legjobb hang
Oscar-díj (1983) - Legjobb eredeti filmzene: John Williams


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.06.11