274
Vörös Ákos (szerk.): Nemzeti Sírkert – Sopron
Vargáné Blága Borbála ajánlata

voros-akos-nemzeti-sirkert-sopron

A kiadó Lions Club Sopron célja a könyvvel, hogy méltó módon megemlékezzenek Sopron város nagyjairól. Az itt szereplő neves elődök az életművük alapján kiérdemelték az utókor kiemelt kegyeletét, ezért váltak a Nemzeti Sírkert részeseivé.

Egy virtuális sírkertről van szó, amely nem konkrét temetőhöz vagy parcellához köthető, hanem Magyarország területét lefedve a nemzet jeles halottainak temetési helyei tartoznak ide. A védettségről a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság dönt, a védetté nyilvánított sírok nem felszámolhatók, felettük a rendelkezési jogot a Nemzeti Örökség Intézete gyakorolja. Egy-egy elhunyt személy az életművének megítélése alapján válhat a Nemzeti Sírkert részévé. A minősítésnél döntő szempont a szóban forgó ember jelleme, cselekedetei, hogy bizonyos területen (pl. közélet, tudomány, kultúra, vallás, gazdaság, sport) maradandót alkotott, illetve a hazát önfeláldozóan szolgálta, amellyel az ország fejlődését előmozdította, hírnevét öregbítette – ezért az utókor megkülönböztetett kegyeletére tarthat számot.

Jelen kiadványban 43 soproni híres elődöt prezentálnak, alfabetikus sorrendben. Minden neves emberről található két-három oldal életrajz, többségében arcképfotóval együtt. Az életrajzok végén felsorolják az adott személy műveit (ha volt ilyen), szerepel a felhasznált irodalom és forrásjegyzék, végül két fotó látható a megbecsült felmenő sírhelyéről (egyik a nyughelyet egészében mutatja, a másik közelről a sírkő szöveges részét). Néhány híresség esetében egyéb illusztrációk is helyet kaptak (pl. festmény, mellszobor, emléktábla, gyászjelentés stb).

A helyismereti kutatásban is jól használható kötetet a Lions Club Sopron soros elnöke szerkesztette, a borítón a soproni Szent Mihály-temető keresztje látható. 


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.06.08