303
Lazacfogás Jemenben
Szabó Szilvia ajánlata

lazacfogas-jemenben

Halvérű britek halakat kívánnak telepíteni a halmentes jemeni sivatagba, miközben a halhatatlan szerelem is felüti a fejét. Hal(l)atlan! Mi van..??? Röviden és (talán) viccesen összefoglalva erről szól a Lazacfogás Jemenben című angol romantikus vígjáték. Gyorsan hozzáteszem: a hangsúlyt itt az "angolra" helyezném, mert ez erőteljesen és jólesően megadja ízét-zamatát e darabnak. Közben többször is eszembe jutott Hugh Grant egyik kevésbé ismert romantikus filmje, Az angol, aki dombra ment fel, de hegyről jött le. Ott is egy őrült terv (tömören: dombból hegyet csinálnak a walesiek) van a középpontban, de ott a szerelmi szálra kevesebb hangsúly került, így egy kicsit még angolosabban visszafogott volt az egész.

De nézzük a szóban forgó film történetét! A boldogtalan Fred Jones-t (Ewan McGregor), a halászat-specialistát egy nap különleges, vagy talán inkább nevetséges projekt vezetésével bízzák meg: Jemen száraz, kiapadt folyómedreiben kell meghonosítania a lazachalászatot. Az elmebeteg ideára - mint a tudomány és az épeszű gondolatok megszállottja - természetesen kapásból nemet mond, de aztán kiderül, az állása függ a feladat sikerétől... Jones, karöltve a sejk asszisztensével, a bájos Harriet Chetwode-Talbottal (Emily Blunt) próbálják jó irányba terelni az események alakulását, miközben egyre közelebb kerülnek egymáshoz. A lehetetlen elképzelés mögött egy arab sejk (Amr Waked) áll, aki egyben egy skóciai sportbirodalom tulajdonosa. A sejk abban hisz, hogyha a pecázást meghonosítja saját országában is, akkor elősegíti a békét és a spirituális felemelkedést a gyilkos indulatok uralta térségben. A filmből választ kaphatunk arra a kínzó kérdésre is, hogyan függ össze a műlegyes horgászat komoly politikai lépésekkel, láthatunk nem várt hősiességet és későn érő szerelmet, valamint talán bebizonyosodik, hogy a lehetetlen is lehetséges.

Paul Torday bestsellere remek alapanyagnak bizonyult a svéd direktor, Lasse Hallström számára, noha a hangsúlyt - a könnyebb fogyaszthatóság érdekében - ő inkább a két magányos szív bemutatásának szentelte, mintsem a lazacok telepítése körüli hitbeli és vallási kérdésekre, amelyekkel a rendkívül szimpatikus sejk foglalkozik, s a lazacok ívásának kérdése is másodlagossá válik. A két főszereplő, Ewan McGregor és Emily Blunt jó párost alkotnak a filmben: McGregor szórakoztató figura a merev aktakukac személyében, Blunt pedig okos és elbűvölő. Azonban még előlük is ellopja a show-t a miniszterelnöki sajtófőnök szerepében brillírozó Kristen Scott Thomas. Az ő szarkasztikus megjegyzéseiben nyilvánul meg a film legfőbb erénye, mégpedig az intelligens és szórakoztató dialógusokban. Manapság olyan ritka a jó romantikus film, mint hal a sivatagban! Ha azonban a műfaj egyik olyan nagymestere veszi kezébe a gyeplőt, mint Lasse Hallström (Gilbert Grape, Árvák Hercege, Kikötői hírek, Csokoládé), akkor jó okunk van bizakodni a végeredményben!

Díjak és jelölések: 
Európai Filmdíj (2012) - Közönségdíj jelölés: Lasse Hallström
Golden Globe-díj (2013) - Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Ewan McGregor
Golden Globe-díj (2013) - Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Emily Blunt
Golden Globe-díj (2013) - Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória jelölés


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.05.07