312
Ősi János: Trianon noir
Polczer Adél ajánlata

osi-janos-trianon-noir

Ősi János magyar-történelem szakos középiskolai tanár, öt regénye jelent meg. A 2014-2016 között kiadott Lovagkirály-trilógia cselekménye a magyar középkorban, a 2017-ben megjelent Aranyménes a második világháborúban játszódik, a 2018-as A hágó az első világháborút idézte meg. Regényeit jellemzi a hiteles történelmi tényeken alapuló cselekményszövés, ugyanakkor történetmesélése fordulatos, hősei hús-vér emberek, akikkel könnyű azonosulni. Nem nehéz észrevenni, hogy a szerző egyfajta küldetésnek tekinti, hogy olvasói számára népszerűsítse – történelmi mementót állítva – a kiemelkedő jelentőségű személyeket, történelmi korokat és eseményeket. A trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára készült el legújabb regénye, a baljóslatú, borongós hangulatú Trianon noir.

Egy kevésbé ismert tény adta az ötletet a történelmi krimi megírásához. A trianoni béke aláírása előtt Halmos Károly kassai ügyvéd és Semsey Andor diplomáciai szolgálatot teljesítő, Abaúj vármegyei arisztokrata – kihasználva a francia rokoni és pénzügyi kapcsolataikat – igyekeztek a háttérben, a vezető magyar politikai körök tudtával elérni azt, hogy a magyar területi feltételeket módosítsák Magyarország javára. 1919 decemberében a Franciaországba jutó Halmos és Semsey gazdasági alkut ajánlottak a francia kormánynak: elősegítik a francia befektetéseket Magyarországon, felmerült többek között, hogy a Magyar Államvasutak üzemeltetése francia kézbe kerülne, ellentételezésül a békeszerződés tervezetében meghatározott határokat megváltoztatják. Egy ideig titokban tartották a tárgyalásokat, ahogy azonban kiszivárogtak a részletek, egyre több bírálat érte mindkét oldalról a tervezetet: a franciák szövetségeseikkel, Magyarország saját közvéleményével nem tudta elfogadtatni a francia-magyar kompromisszumos politikát. Végül kudarcot vallottak a közvetítők, a gazdasági-politikai akció utóélete botrányos vádaskodásokkal és pereskedésekkel volt teli.

Ősi János fiktív bűnügyi történetének főhőse, Ojtozy Zsigmond magyar kereskedelmi ügynök testesíti meg a két valós személy (Halmos Károly és Semsey Andor) karakterét. A történet két helyszínre koncentrál, Párizsra, ahol a magyar békeküldöttség tartózkodik, valamint Máramarosra, ahol a Trianonhoz vezető nemzetiségi konfliktusokat, a magyar és ruszin nép együttélésén keresztül mutatja be. A krimiszál: az 1920-as, békediktátum évében Ojtozy próbál kapcsolatot létrehozni a francia fél és a magyar tárgyaló küldöttség vezetője, gr. Apponyi Albert között, s közben belekeveredik egy gyilkossági ügybe, melyben nem ő a gyilkos, ennek ellenére letartóztatják. Ezzel párhuzamosan futó cselekményszál az 1800-as évek második felében az Ojtozy család története, tele sötét titkokkal és borzalmakkal. Valós történelmi tények adják a regény hátterét, a fiktív bűnügy és az ezzel kapcsolatos izgalmas nyomozás, a történelem és történet eseményeivel sodródó hősök adják a regény „noir” jellegzetességét.

Ősi János a váci könyvbemutatón készült beszélgetés során foglalja össze röviden regénye küldetését: „Minden magyar azért ezt a témát ismeri és traumaként kezeli, még a fiatalok is így élik meg. Minden traumát fel kell dolgozni, mert ismert okok miatt – hiába telt el száz év – a nemzet még nem dolgozta fel. Abban bízom, hogy aki elolvassa ezt a regényt, mélyebben látja, érzi ennek tragikus voltát és a mára gyakorolt hatásait.

A szerző eddig megjelent alkotásait a Rézbong Kiadó adta ki, minden történelmünk iránt érdeklődő olvasónak, pedagógusnak és diáknak egyaránt ajánlható.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.04.13