789
Erőss István (alapján): Dénesfa és a gróf Cziráky család története 1943-ig
Vargáné Blága Borbála ajánlata

eross-istvan-denesfa-es-a-grof-cziraky-csalad-tortenete-1943-ig

A Dénesfa és a Cziráky család múltját bemutató kötet a helyi önkormányzat kiadásában jelent meg. Erőss István plébános A Cziráky plébánia és körjegyzőség története című, 1943-ban (kis példányszámban) megjelent írását egészítették ki egyéb dokumentumokat felhasználva (emlékiratok, hivatalos iratok, időszaki kiadványok, lexikonok, monográfiák stb).

A kiadvány a település történetét az első ide köthető írásbeli emlék idejétől (1256) kezdve mutatja be, az eddig felderített adatok alapján, majd röviden ismerteti a Dénesfát birtokló Czirákyak származását. Ezen túl gróf Cziráky József és felesége, Cziráky-Andrássy Ilona visszaemlékezései olvashatók az 1919-es időszakról, illetve az 1918 őszén elűzött IV. Károly király dénesfai megjelenéséről két visszatekintő elbeszélés ad részletes képet.

A kötet sorra veszi Dénesfa nevezetességeit. Bemutatja a kastélykápolnát, a királykápolnát (gr. Cziráky József egy köralakú, kupolás kápolnát építtetett arra a helyre, ahol IV. Károly király repülőgépe leszállt), a leányifjúság nevelésére alapított apácazárdát (1903-1942), amely jelenleg kultúrház, illetve a római katolikus népiskolát és tanítóit.

A kiadványban található információkat fekete-fehér illusztrációk egészítik ki.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.04.06