519
Gillian Flynn: Sötét helyek
Máthé Norbertné ajánlata

gillian-flynn-sotet-helyek

"A Day családra még hosszú élet várt / De Ben Day fejében gonosz terv járt / A fiú hitt a Sátán sötét hatalmába' / Ezért halott most az egész családja. / Michelle-t megfojtotta akkor éjjel / Debbyt baltával vágta széjjel / Patty, az anyjuk maradt még / Az ő fejét puskával lőtte szét / A kis Libby élte túl egymaga / De nem élet ez többé már soha" (Iskolai rigmus, 1985 körül)

Libby Day hétéves volt, amikor az anyját és két nővérét meggyilkolták a kansasi Kinnakee-ben. Libby túlélte a mészárlást, és nagy port kavaró vallomásában azt állította, hogy tizenöt éves bátyja, Ben volt a tettes. Huszonöt évvel később a Gyilkosok Klubja – egy hírhedt bűnügyekkel foglalkozó titkos társaság – felkeresi Libby-t. Azt remélik, bizonyítékot találnak Ben ártatlanságára. Libby anyagi haszon reményében együttműködik velük: felkeresi azokat, akik akkor éjjel ott voltak a házukban, és beszámol a klubtagoknak mindarról, amit megtud. A nyomozás során lepusztult sztriptízbárokban és elhagyatott városokban keresi az igazságot, és miközben lassan fény derül az elképzelhetetlenre, ugyanabba a helyzetbe kerül, mint amikor minden elkezdődött: újra egy gyilkos elől menekül.

Kinyitottam anyu szobájának ablakát, és kimásztam a törött szúnyoghálón át, úgy pottyantam le a havas földre alig egy méter magasból, mint aki most született meg farfekvésesen, a zoknim azonnal átnedvesedett, a hajam beleakadt a bokrokba. Futottam.
Libby! Visszanéztem a ház felé, csak egyetlen ablakban láttam fényt, mindenütt másutt csak a sötétség. A lábam csupa seb volt, mire elértem a kacsaúsztatót, és lekuporodtam a nád közé. Dupla réteg ruha volt rajtam, mint anyun, jégeralsó a hálóing alatt, de reszkettem, a szél fellebbentette a ruhámat, és hideg levegőt fújt a hasamra.
Egy elemlámpa pásztázta vadul a nádas tetejét, azután egy közeli facsoportot, aztán a földet nem messze tőlem. Libby! Megint Ben hangja. Rám vadászott. Maradj ott, ahol vagy, kicsim! Maradj ott, ahol vagy!
Az elemlámpa fénye egyre közeledett, a bakancs alatt csikorgott a hó, én pedig belezokogtam a hálóingem ujjába, gyötrődtem, már majdnem elszántam magam arra, hogy felálljak, és vége legyen az egésznek, és akkor az elemlámpa fénye egyszer csak megfordult, és a léptek távolodni kezdtek, és egyedül maradtam, otthagytak a sötétben, hogy halálra fagyjak. A házban kialudt a fény, én pedig nem mozdultam.

Gillian Flynn második magyarul megjelent regénye, a Sötét helyek újfent nem okoz csalódást. A 80-as évek, a gazdasági válság által okozott károk bemutatása, a társadalomkritika egyaránt tökéletes. Egy amerikai család életén keresztül nyújt betekintést az akkor világába: egy áldozat, egy túlélő és az elítélt fejébe láthatunk bele, és rakhatjuk össze a kirakós darabkáit, ami nem is olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Az írónő mesterien szövi a történetet, kérdések százai motoszkálnak a fejünkben, miközben olvassuk a regényt.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.03.30