427
S. Lackovits Emőke - Egervári Márta: ''Isten ditsőségéhez való buzgóságából, az úri szent asztalhoz…''
Antaliné Hujter Szilvia ajánlata

s-lackovits-emoke-egervari-marta-isten-ditsosegehez-valo

S. Lackovits Emőke és Egervári Márta kétkötetes, magas szakmai színvonalú, összegző munkája, az "Isten ditsőségéhez való buzgóságából, az úri szent asztalhoz való készületül ajándékozta...": református liturgikus textíliák a Dunántúlról és a Kisalföldről: 17-20. század a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei kiadásában jelent meg 2018-ban.

Rómer Flóris már 1875-ben felhívta a figyelmet a magyar református egyházközségekben, valamint Pápán őrzött 17-18. századi textíliákra. A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményében napjainkban szakszerű körülmények közt tárolják a dunántúli és a kisalföldi gyülekezetek különböző korú és változatos díszítésű, használaton kívüli liturgikus terítőit.

A textíliák mintakincse hihetetlenül változatos, ezenkívül figyelemre méltóak a rajtuk található feliratok, amelyek a kor nyelvi emlékei, árulkodnak az adományozókról, a megajándékozott közösségekről és a kor szokásairól. Nemcsak egyházművészeti, hanem egyháztörténeti és egyúttal művelődéstörténeti emlékek is” –írja S. Lackovits Emőke, aki több évtizede kutatja a dunántúli reformátusság tárgyi örökségét.

A színes, nagy méretű képekkel bemutatott különleges textilek közt találunk bőnyi, pázmándfalui darabot, Győrszemeréről és Győrből pedig több évszázadból is láthatunk példát. A kötet a vallási néprajz, a magyar kultúrtörténet iránt érdeklődők számára lehet érdekes, és természetesen szól mindazon reformátusoknak, akik számára az úrasztali terítők világa nemcsak emlék, hanem életük része.

Az Egervári Márta által szerkesztett második kötet egy mintalap-gyűjtemény, mely az első kötet sorrendjében tartalmazza a kendők motívumait. Ez a kötet a hímzőművészet gyakorlói és a kézimunkázni vágyók számára lehet hasznos.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.03.16