386
Giuseppe Verdi: Simon Boccanegra
Ősze Mária ajánlata

giuseppe-verdi-simon-boccanegra

Antonio García Gutiérrez (1813-1884) spanyol költő, drámaíró 1843-ban írta Simón Bocanegra című drámáját, amelynek alapján Francesco Maria Piave (1810-1876) olasz librettista készítette el Giuseppe Verdi (1813-1901) számára az azonos című opera szövegkönyvét.

A valós eseményeket sem nélkülöző történet a 14. századi Genovában játszódik. A komponálást 1856-ban kezdte el a maestro, és 1857-ben fejezte be. Ugyanakkora sikert kívánt ezzel a művével elérni, mint a szintén Gutiérrez drámán alapuló A trubadúr című zenedrámájával.

Az ősbemutatót a velencei Teatro La Fenice-ben tartották 1857. március 12-én, de a közönség meglehetősen hűvösen fogadta a művet, köszönhetően a bonyolult cselekménynek és a komor zenének. 1880 végén azonban Verdi megkereste Arrigo Boitot (1842-1918), hogy dolgozza át a Simon Boccanegra librettóját. Ezen munka során számos apróbb változtatás mellett az első felvonás bővült egy nagyszabású, lenyűgöző jelenettel. Az átdolgozott verziót 1881. március 24-én a milánói Teatro alla Scala-ban mutatták be először, és ez alkalommal a megérdemelt siker sem maradt már el.

2015 áprilisában jelentette meg a Delos kiadó a prológusból és három felvonásból álló opera teljes zenei anyagát tartalmazó albumot. Verdi legtöbb operájától eltérően a Simon Boccanegrában a főszerep a mély férfihangoké. Ennek megfelelően a felvételen két nagyszerű énekest hallgathatnak az opera szerelmesei. A világ legjobb Verdi baritonjának tartott, a betegsége miatt fájdalmasan korán, mindösszesen 55 évesen az élők sorából távozó Dmitrij Hvorosztovszkij (1962-2017) énekli a felvételen az opera címszerepét, amely egyben „az egyetemes baritonirodalom egyik legnehezebb baritonszerepe és egyik legnemesebb jelleme”. Az orosz énekes így nyilatkozott Simon Boccanegra-ról: „az egyik legbonyolultabb és legmélyebb karakter az egész bariton repertoárban”.

Fiesco szerepét pedig pedig napjaink egyik legjelentősebb basszistája, a szintén orosz Ildar Abdrazakov (1976-) tolmácsolja. Amelia Grimaldiként a nagyszerű olasz szoprán, a pályafutása során számos Verdi szerepet alakító Barbara Frittolit hallható. Gabriele Adorno-t az olasz tenor, Stefano Secco énekli. Pietro szerepét Ostas Smorginias, Paolo Albianit pedig Marco Caria adja elő. A felvételen közreműködik a Kaunas State Choir és a Kaunas City Symphony Orchestra, vezényel Constantine Orbelian.

Az Opera News, egy észak-amerikai havilap ezt az albumot 2014 legjobb operafelvételének választotta.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.03.12