420
Ház a sziklák alatt
Polczer Adél ajánlata

haz-a-sziklak-alatt

Makk Károly Ház a sziklák alatt című filmje szellemjárta rémtörténet, vérbő sorstragédia: hatásában leginkább - s talán meglepő, hogy ilyet állítok - George Cukor Gázlángjához hasonlítható, ugyanis minden percén végzetes balsejtelem uralkodik.

A film alapjául szolgáló Tatay Sándor-novella ma már talán kevéssé ismert, de a filmrajongók körében biztosan hívószó Bán Frigyes, Radványi Géza és az 1957-es Ranódy László neve. Makk az ő stíluseszményüket követi, és Illés György fényképezésének köszönhetően e stílusos rémtörténet némiképp túlszárnyalja az imént említett mesterek művészetét is: a Badacsony környéke lidérces álmaink tájképévé változik Illés mozgóképein.

A szőlőhegyi kis ház összezárja az egymásnak feszülő gyilkos indulatokat. Zsuzsa (Bara Margit) pusztító érzékisége és Tera (Psota Irén) pusztító áskálódásai között vergődik a meggyötört Ferenc (Görbe János), akit az új asszony lenéző gesztusai visznek rá a gyilkolásra. A film csúcspontja kétségtelenül az erdőirtás: ha a hisztérikus Tera nem dobálja kővel a halálra szánt rókát, elterelve mindenki figyelmét az ölni kész Ferencről, talán nem következik be a gyilkosság. A szakadékba taszított vénlány bosszúja a síron túl is üldözi Ferencet...

A katartikus történetekre vágyó nézők nem hagyhatják ki Makk Károly mesterművét.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.02.26