274
Az éjszakám a nappalod
Tolnai Gáborné ajánlata

az-ejszakam-a-nappalod

Novák (Czukor Balázs) nem tud aludni. Amióta odaköltözött a barátnőjéhez (Szamosi Zsófia), egy percre sem hunyta le a szemét. Nappal dolgozik, éjszakánként az utcákat járja: olyan helyekre és olyan emberek közé keveredik el, akiknek nem is álmodott a létezéséről. Bulizik, ismerkedik, élvezi a kettős életet, mindazt, amit ez az eddig ismeretlen Budapest kínál. Mire megszólal a vekker, mindig éppen sikerül visszabújnia a közös ágyba.

Az egyik éjjel összeakad egy fura társasággal, melynek tagjai mind különös, éjszakai lények, főnökük, a leállíthatatlan Volf (Anger Zsolt) elképesztő szélhámosságokkal próbál meggazdagodni. A legújabb ötletéhez Novákot is fel akarja használni. A terv része egy bankigazgató, egy gyógyszersegély-szállítmány, egy orosz teherautó meg egy hulla. Hogy pontosan kié, az még nincs eldöntve. Ha Novák nem hal bele ebbe a kalandba, talán meggyógyulhat tőle.

A rendezők mondják a filmről: „Ez a mozi műfajok között egyensúlyozik: egyszerre őrült, vagány vígjáték és szívből jövő, realitásra törekvő történet egy fiatal férfiról, aki kínlódva, nehezen vág bele a felnőtt életbe. Főhőse, a harminc körüli Novák alámerül az éjszaka bugyraiba, ahol saját személyiségének legsötétebb vonásaival szembesül, és utazása végén levegő után kapkodva, de kicsit tisztább lélekkel bukkan a felszínre. Novák életével látszólag minden rendben: érdekes munkája van és szép barátnője, akivel épp családalapítás előtt áll. Igaz, hogy a fekete dobozok szervizelése, amit egy repülőtér eldugott laborjában végez, a valóságban távolról sem olyan izgalmas, mint sokan hiszik, a kollégája néha az idegeire megy, a barátnője pedig a munkahelyi főnöke, aki odahaza is szívesen parancsolgat, Novák mégis elégedettnek tűnik. Ám egy ellenállhatatlan erő – a pszichológusok talán azt mondanák, hogy a korosztályában oly gyakori egzisztenciális szorongás, a „kapunyitási pánik” – kilöki az ágyból, és éjszakai utazásra indítja. Bolyongása során olyan kalandokba keveredik, amelyek először elszórakoztatják, azután megrémítik. És eljön a pillanat, mikor rákényszerül, hogy felhagyjon a passzív sodródással. Döntenie kell, mi az igazán fontos a számára, választania kell életet, sorsot, társat, és amit választott, azért keményen meg kell küzdenie. Talán ezt hívják felnőtté válásnak?


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.02.19