370
Margaret Atwood: Testamentumok
Berecz-Linnert Éva ajánlata

margaret-atwood-testamentumok

A kanadai írónő 1985-ben jelentette meg A szolgálólány meséje c. regényét, mely 1987-ben megnyerte az Arthur C. Clarke-díjat. Bár a könyvből 1990-ben film is készült, a magyar olvasók csak 2006-ban vehették kezükbe a fordítást a Lazi Kiadó gondozásában. 2017-ben az HBO nagy sikerű sorozatot kezdett vetíteni a történetből, nem csoda hát, ha a regény folytatására (és lezárására?) sokan kíváncsiak voltak. 2019-ben végre megjelent a Testamentumok.

A Testamentumok története sok évvel A szolgálólány meséje eseményei után kezdődik. A regény lapjain már egy teljesen letisztult, beérett diktatúra képe rajzolódik ki. Újabb felkavaró részleteit ismerhetjük meg a gileádi életnek, és a szolgálólányok mellett egy új társadalmi réteg, a Gyöngyleányok szerepére is fény derül. Visszatér a már megismert, szigorú Lydia néni, aki az évek során a rendszer egyik magas rangú tagja lett. A történet cselekménye idején az Ardua Hall-ban él, ez visszatérő helyszín, egyfajta fizikai megtestesítője az elnyomásnak. A szolgálólány meséje erőskezű, tekintélyparancsoló Lydia nénije megöregedett, manapság jobban foglalkoztatják a vele együtt lakó, szintén magas rangú nénik közti rivalizálás és a múlt. De elméje még mindig friss, és megőrizte ravaszságát is…

Lydia néni elkezdi írni visszaemlékezéseit, ami egyben Gileád történetének krónikája lesz. Ám visszatekint két másik szereplő is. Az egyik egy Gileádban felnőtt lány, Agnes, aki nevelőszülei házában egy ideig kiváltságos szerepet élvez. Nevelőanyja halála után azonban kénytelen szembesülni az elnyomás valódi arcával, amit addig csak sejtett. A kényszerházasság elől menekülve ő is az Ardua Hall-ba, Lydia néni befolyása alá kerül. A kanadai Daisy sorsa látszólag lazán kötődik Gileádhoz és a többiekhez, ám a történet egy pontján az élete olyan fordulatot vesz, ami őt is az események közepébe sodorja. A három nő története párhuzamosan zajlik, szó esik a Gyöngyleány-misszióról, és egy titokzatos Forrásról, aki eddig nem látott, perdöntő bizonyítékokat juttat el Kanadába, a háttérben pedig természetesen Gileád jövője a tét. Vajon képesek lesznek-e közösen szembenézni a sorsukkal, és megváltoztatni Gileád történetét? És mi köze ennek a három különböző nőnek az egykori szolgálólányhoz, Fredéhez?

A Testamentumok fordulatos története talán A szolgálólány meséjénél is felkavaróbban, de tényszerűen ábrázolva meséli el egy fiktív diktatúra kialakulásának és fennállásának történetét. A diktatúráét, amely az írónő képzelete szerint akár létezhetne is a jövőben. Tényszerűségében pedig ott rejlik a tragikuma is. „A totalitárius rendszerek felmorzsolódhatnak belülről, mivel nem tartják be az ígéreteket, amelyek hatalomra segítették őket; indulhat ellenük külső támadás; illetve bekövetkezhet egyszerre mindkettő. Nincs csalhatatlan recept, mivel a történelemben igen kevés a szükségszerűség” –írja Margaret Atwood a könyv utószavában.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.02.16