337
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél
Bogár Erika ajánlata

elizabeth-gaskell-eszak-es-del

Elizabeth Gaskell könyvének címe megtévesztő lehet, mert e szókapcsolat esetében a legtöbben valószínűleg az amerikai polgárháborúra asszociálunk. Ez a történet azonban Angliában játszódik, a háborítatlan délvidék és az iparosodott Észak-Anglia ellentétét mutatja be.

Elizabeth Gaskell 1810-ben Londonban, unitárius lelkészi családban született, gyermekkorát édesanyja korai halála miatt vidéki rokonánál töltötte. Házassága révén került Manchesterbe, ahol közelről láthatta, élhette meg az ipari forradalom hatásait. Az Észak és Dél történetében ezt dolgozza fel.

Margaret Hale édesapja lelkiismereti okokból feladja lelkészi hivatalát, és az idilli délről a füstös-kormos, iparosodott Miltonba költözik családjával. A lelkész itt házitanítóként keresi kenyerét, egyik tanítványa John Thornton textilgyáros. Az öntudatos Margaret nem érzi jól magát az új környezetben, édesanyja egészsége miatt aggódik, és hiányzik neki a vidéki élet. Látja a munkások nehéz sorsát, a kimerítő munka és a sztrájk hatásait az életükre. Mivel együtt érez velük, elfogultan fordul a munkaadóik, így Mr. Thornton felé is. Margaret, azonban nem lenne Margaret, ha nem igyekezne mögé látni a dolgoknak. Amikor saját szenvedélyességét és céltudatosságát látja viszont az ifjú gyártulajdonosban, nehéz helyzetbe kerül.

A regényben nagy hangsúlyt kap a társadalmi különbségek és problémák bemutatása, képet kapunk a gyári munkások és családjuk életkörülményeiről, John Thornton alakján keresztül a munkaadók, a befektetők nehézségeiről is. Az Észak és Dél a történelmi háttér részletes bemutatása miatt nem egy szokványos romantikus történet. Hangulata drámaibb, melankolikus, a főszereplők azonban szimpatikusak, mély érzésűek, őszinték, néha keményfejűek és szerelmesek.

A BBC 2004-ben készített minisorozatot a regényből Daniela Danby-Ashe és Richard Armitage főszereplésével.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.02.09