409
Tuba László: Uradalmi majortól az önálló településig - Mosonudvar története
Borbély Tamás ajánlata

tuba-laszlo-uradalmi-majortol-az-onallo-telepulesig

Mosonudvar önálló településsé válásának tizedik évfordulóján, 2020-ban jelent meg Tuba László munkája, mely kilenc fejezetben foglalja össze a fiatal önkormányzat történetét. A kötet bemutatja a község földrajzi elhelyezkedését, geomorfológiai és környezeti adottságait, majd a település területét érintő változásokat az őskortól napjainkig.

A könyv súlypontja a 20. század második felére, illetve a 2000-es évekre tehető. Ebből az időszakból viszonylag jól dokumentálható a korábban főhercegi uradalom, majd állami gazdaság majorjának históriája, illetve a közigazgatási iratok és sajtómegjelenések is több információt nyújtanak a függetlenedő városrészről, majd önálló településről. A szerző továbbá magánszemélyektől is kapott fotókat és írott dokumentumokat, valamint a velük történt beszélgetéseket is beépítette a munkájába.

A dinamikusan fejlődő, alig több mint négyszáz fős település büszke önállóságára. Ezt mutatja, hogy az előszó kitér a jövőben tervezett fejlesztésekre, építkezésekre is. A kötet tehát nem csupán történeti összefoglalás, hanem fontos lépcsőfok a „mosonudvariság” kialakulásához vezető úton. A könyv lapjain a történeti ismereteken túl megjelennek a személyes emlékek, visszaemlékezések is, akárcsak a közösségi élet, a gazdálkodás vagy a közszolgáltatások bemutatása. Örömteli, hogy Mosonudvar kapcsán szinte mindenre kiterjedő áttekintés révén a megyénk településeit bemutató monográfiák sora tovább bővült.


Megtekintés az Online Katalógusban

2021.02.02