951
Kőrösi Tamás, Péter Tamás (szerk.): Luif Otmár OSB füveskönyve
A Helyismereti Osztály ajánlata

korosi-tamas-peter-tamas-luif-otmar-osb-fuveskonyve

A könyvet 2012-ben Luif Otmar bencés tanár emlékére állította össze két tanítványa, Kőrösi Tamás és Péter Tamás. A 2020-ban megjelent második kiadást az a szomorú esemény is motiválta, hogy sajnos Kőrösi Tamás doktor úr, a győri Kaáli Intézet orvos igazgatója távozott közülünk. A kötet 2012-es szerkesztése, megtervezése (borító), a szövegek összeállítása is mind az ő munkája.

A szerkesztők a kötet előszavában így írnak: „Írásai közül igyekeztünk kiválogatni azokat, amelyeken keresztül átsüt, tapinthatóvá válik az Otmár atya által képviselt bencés szellem, akár a nevelésről, az oktatásról, akár a lelki életről, a bencés közösségről faggattuk a megsárgult és frissebb papírlapokat.” A kiadvány elején olvashatjuk dr. Várszegi Asztrik OSB ajánlását és dr. Kukorelli Isvtán gondolatait Otmar Atya füveskönyvéről.

Luif János Otmár bencés szerzetes 1930. november 28-án született a Győr-Moson-Sopron megyei Zsira községben. 1953-ban Pannonhalmán tett ünnepélyes szerzetesi fogadalmat, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar biológia és földrajz szakán végzett. Tanári pályáját 1959-ben kezdte Pannonhalmán, 1969-1972 között gimnáziumi igazgatóhelyettes, diákotthoni igazgató, 1972-1980 között gimnáziumi igazgatóhelyettes és főprefektus, 1980-1982 között gimnáziumi tanár. 1982-1985 között Győrött házfőnök, gimnáziumi és diákotthoni igazgató, 1985-1987 között gimnáziumi igazgató. 1987-1998 között helyettes házfőnök és gimnáziumi tanár volt. Nyugdíjas éveit szorgos lelkipásztori és kétkezi munkával töltötte az „Ora et labora” szellemében. Lelkiismeretes gondnoka volt egészen 2008. október 7-én bekövetkezett haláláig a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium pinnyédi sporttelepének, melyet halála után 2009-ben róla neveztek el. Kiváló pedagógusi munkáját Szent Gellért-díjjal, valamint Apáczai Csere János-díjjal ismerték el.

A Füveskönyv szakértelemmel, tudással, gondos odafigyeléssel szerkesztett műalkotás: a békesség szigete. Benne meditációra, lelki elcsendesedésre, a belső értékeink felismerésére, a keresztény szemlélet tiszta kifinomult szépirodalmi megfogalmazásaival találkozhat az olvasó. Eme sztoikus lélekterápiát megidéző írás – már első olvasásra is – a modern korunk zaklatott életű emberének egy nyugodtabb belső világot idéz meg, mondatai szeretetteljes békességet teremtenek. A kötet elérhető a Bencés Diákok Győri Egyesületénél.


Megtekintés az Online Katalógusban

 

 

2021.01.19