659
Regionális hatókörű könyvtár lett intézményünk
Új kihívások előtt állunk

A Magyar Közlöny december 23-i számában jelent meg a 48/2020. (XII.23.) EMMI rendelet, ami szerint 2021. január elsejétől három regionális könyvtár dolgozik hazánkban a nyilvános könyvtári munka koordinálásán, és a határon túli magyarság könyvtári ellátásának támogatásán. Ezek egyike a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér.

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény lehetőséget ad arra, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma minimum kettő, maximum hat regionális könyvtárat jelöljön ki a szakmai irányítás megsegítésére. Idén először kaptak ilyen hatáskört az intézmények. Új kihívások elé állítja ez az év a győri könyvtárat, hiszen a regionális hatáskörrel már nem csak a megyénk, hanem a környező területek szakmai munkájának támogatása is a győri könyvtár feladata lett. Így január elsejétől Győr-Moson-Sopron megye mellett Fejér megye, Komárom-Esztergom megye, Vas megye, Veszprém megye, és Zala megye megyei hatókörű könyvtárainak koordinációját végzi.
A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér megyei hatókörű könyvtárként már eddig is sokat tett a szűkebb hazánkhoz tartozó kistelepülési könyvtárak munkájáért, mostantól viszont a kis- és középvárosi könyvtárak szakmai, műszaki, technikai állapot fejlesztésében is komoly szerepet vállal majd. A győri könyvtár a jogszabályban meghatározott koordinációs feladatai mellett részt vesz a határainkon túli magyarság könyvtári ellátásának támogatásában is.
A három regionális könyvtár Regionális Könyvtári Kollégium néven február elején tartja meg alakuló ülését.

2021.01.12