449
Szkafander és pillangó
Gősy Gáborné ajánlata

szkafander-es-pillango

A film megtörtént esetet dolgoz fel. Jean-Dominique Bouby, az Elle francia női magazin sikeres főszerkesztője (Mathieu Amalric) 43 éves korában agyvérzés következtében kómába esik, majd miután magához tér, rá kell jönnie, hogy élete gyökeresen megváltozott. Teljesen lebénult, a locked-in szindróma állapotába került.

Egyedül a bal szemét tudja mozgatni, annak segítségével tanul meg kommunikálni. A francia ábécé betűit gyakorisági sorrendben sorolva egy logopédus segít neki az újfajta, hatalmas erőfeszítést igénylő kommunikációban. Az operatőr (Janusz Kaminski) beállításai segítségével valóban az ő szemén keresztül látjuk a világot. Jean-Dominique a saját testébe, mint egy, a mozgást akadályozó súlyos szkafanderbe zárva él, képzelőereje és emlékezete pillangóként csapong a tehetetlen testben. A bal szemével pislogva betűnként, szavanként érteti meg magát a külvilággal. Álmaiban és képzeletben újra átélt korábbi életét, ételek, italok, ölelések, utazások emlékeit, és betegsége során tapasztalt érzéseit logopédusának diktálva könyvben jeleníti meg. Ez a munka segíti át elkeseredett időszakain.

A lelkünket mélyen megérintő film ez a testbe zárt magányról, az akaraterőről, az élet szeretetéről. Ajánlom mindazoknak, akik az elgondolkodtató filmeket részesítik előnyben. Julian Schnabel filmje 5 díjat gyűjtött be, ezenkívül 8 jelölést is kapott, amelyből 4 Oscar volt.

Díjak:
BAFTA-díj (2008) - Legjobb adaptált forgatókönyv: Ronald Harwood
Cannes (2007) - Legjobb rendező: Julian Schnabel
Cannes (2007) - Legjobb operatőr: Janusz Kaminski
Golden Globe díj (2008) - Legjobb rendező: Julian Schnabel
Golden Globe díj (2008) - Legjobb idegennyelvű film


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.12.04